Faktaboks

Valborg Borchsenius
Valborg Bodil Emilie Borchsenius
Født
19. november 1872, København
Død
5. januar 1949, København
Arbejdsliv
Danser, solodanser og lærer
Familie

Forældre: instrumentmager Jørgen Adolf Jørgensen (1822-1900) og Christiane Pouline Engelund (1835-90).

Gift 5. juni 1896 med skuespiller Johannes Norden Guldbrandsen, født 13. oktober 1871 på Frbg., død 10. oktober 1922 i Århus, s. af kasserer Vilhelm Alfred G. og Amalie Elisabeth Krüger. Ægteskabet opløst 1908.

Gift 15. april 1908 med overregissør Kaare Guldbrand B., født 1. august 1874 i København, død 29. april 1960 i Ordrup sogn, s. af forfatter Otto Frederik Christian William B. og Betty Julie Guldbrandsen (skuespiller Betty Borchsenius).

Børn: Jørgen (1898), Bjørn (1902).

Valborg Borchsenius

Valborg Borchsenius var tilknyttet Den Kgl. Ballet i hele 70 år. Først som balletbarn, siden som solodanserinde og til sidst som leder af den mimiske skole. Her er hun fotograferet sammen med Hans Beck i Bournonvilleballetten Blomsterfesten i Genzano, uden år.

Valborg Borchsenius' lange liv var helliget Den Kgl. Ballet, hvor hun virkede fra optagelsen på balletskolen i 1879 indtil sin død. Som balletbarn medvirkede hun allerede første år ved førsteopførelsen af Henrik Ibsens Et Dukkehjem med Betty Hennings i hovedrollen. I 1880’erne og 1890’erne var Valborg Borchsenius en af ballettens mest benyttede danserinder. Efter i 1888 bl.a. at have danset eskimopigen i Fjernt fra Danmark fik hun i 1891 partiet som Sylfiden, hvilket markerede hendes egentlige debut som solodanser. Herefter erobrede hun med selvfølgelighed det ene store parti efter det andet i Bournonvilles repertoire, ofte som partner til datidens største mandsdanser Hans Beck, og blev i 1895 udnævnt til solodanserinde. I den danske iscenesættelse 1896 af Coppelia, den første udenlandske ballet, man i mange år havde set på teatret, dansede hun hovedpartiet som Svanilda ikke færre end 128 gange. Også i Becks balletmestertid efter århundredskiftet blev Valborg Borchsenius benyttet som bærende kraft, hvilket de yngre kollegaer ikke var udelt tilfredse med, da rollerne var få. Da hun i 1918 for sidste gang optrådte på scenen, blev hun, ligesom i sin tid skuespillerinden Johanne Luise Heiberg, hyldet af et hengivent publikum, som efter forestillingen spændte hestene fra hendes vogn for selv at trække hende igennem Københavns gader.

Efter Harald Landers tiltrædelse som balletmester i 1932 blev Valborg Borchsenius tilknyttet Børneskolen, og i 1941 oprettedes den mimiske skole, som hun ledede til sin død i 1949. Desuden overtog hun ofte balletmesterens timer, når han var optaget af at indstudere i prøvesalen, og fungerede i det hele taget som vejleder og rådgiver vedrørende Bournonvillestilens særlige kendetegn ikke alene over for de yngre dansere, men også over for balletmesteren selv. Hun besad et myndigt og venligt væsen, som indgød både beundring og respekt. Uden at fratage den yngre generation dens interesse for kunstartens nye strømninger lærte hun danserne at påskønne værdien af den danske ballets traditioner. I hvor høj grad Valborg Borchsenius nød de yngre danseres fortrolighed, illustreres ved hendes brevveksling med Elna Lassen under denne talentfulde danserindes ophold hos den russiske koreograf M. Fokin i USA. Det var imidlertid ikke kun på det pædagogiske område, at hun gjorde sin indsats gældende. Ved Bournonvillerepertoirets iscenesættelser optrådte hendes navn igennem mange år i programteksterne, hvor der under iscenesætterens navn stod anført:“Med bistand fra Valborg Borchsenius.”

Af allerstørste betydning for eftertiden blev Valborg Borchsenius' mangeårige arbejde med at nedskrive de vigtigste balletter i Det Kgl. Teaters repertoire. Nedskrivningen blev indledt, da hun fandt August Bournonvilles notater til balletten Valkyrien, skrevet på næsten ulæseligt fransk med gotiske bogstaver så små, at man kun kunne tyde dem med lup. På Landers opfordring blev Valborg Borchsenius' skrivestilling gjort officiel og i et notationssystem, hun selv udviklede, nedskrev hun både trin og håndbevægelser til i alt 12 Bournonvilleballetter. Hermed bidrog hun afgørende til det bevaringsarbejde, der blev sat i gang i Becks balletmestertid. I de senere år nedskrev hun også dele af det nyere og mere moderne repertoire. Den sidste ballet, hun nedskrev, var Den skønne Donau fra programmet under den russiske koreograf L. Massines gæstespil i 1948. De sirlige notesbøger med Valborg Borchsenius' nedskrivninger opbevares i dag på Det Kgl. Teaters arkiv og bibliotek. Valborg Borchsenius virkede i næsten 70 år ved nationalscenen og øvede til det sidste sin indflydelse på teatret. Hun optrådte 1906 på levende billeder i den ældst bevarede danske dansefilm fra fotografen Peter Elfeldts studier, hvori hun dansede med Beck. I 1918 modtog hun Ingenio et arti.

Beskrivelser og portrætter af Valborg Borchsenius

  • Tegn. fra 1899 af Rasmus Christiansen i Teatermus. Tegn. fra 1906 af Emil Krause i Teatermus. Foto i Det Kgl. Bibliotek, Det Kgl. Teater, Teatermus.
  • Harald Lander: Thi kendes for ret –?, 1951. Hans Beck: Fra Livet og Dansen, 1944.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig