Faktaboks

Susanne Bier
Født
15. april 1960, København
Arbejdsliv
Instruktør
Familie

Forældre: direktør Rudolf Salomon B. (født 1930) og Hennie Jonas (født 1936).

Gift 25. juni 1995 med skuespiller, instruktør Jean Philip Zandén, født 23. juli 1954 i Stockholm, s. af journalist Rolf Jean Z. og tekstilkunstner Joy Nystroem.

Børn: Gabriel (1989), Alice Esther (1995).

Susanne Bier
Susanne Bier fotograferet i 1999, samme år som hun fik sit folkelige gennembrud med filmen Den eneste ene.
Susanne Bier
Af /Ritzau Scanpix.

Susanne Bier tilhører den nye generation af kvindelige filminstruktører, der er uddannet på Den Danske Filmskole. Efter at have bestået studentereksamen i 1978 tog hun til Israel, hvor hun dels studerede religion på Hebrew University, dels arkitektur på kunstakademiet i Jerusalem. Senere studerede hun arkitektur ved Architectural Association i London. 1983-87 gennemførte hun instruktøruddannelsen ved Den Danske Filmskole i København Hun bestod eksamen med glans, idet hun ved en festival for filmskolefilm 1987 i München vandt førsteprisen for sin afgangsfilm De saliges ø, et psykologisk drama med en stærkt religiøst farvet problematik.

Efter denne succes blev Susanne Bier headhuntet til Sverige, hvor hun instruerede sin første spillefilm Freud flytter hjemmefra. Den handlede om en jødisk familie på godt og ondt og havde den stærke moder, spillet af Ghita Nørby, i centrum. Filmen, der hårfint balancerer mellem tragedien og farcen, havde premiere i Danmark 1991 og regnes for en af 1990’ernes bedste film. I Sverige mødte Susanne Bier sin senere ægtefælle, skuespilleren Philip Zandén, hvis følsomt komiske talent har beriget de fleste af hendes film. Den næste spillefilm Det bli’r i familien fortsatte udforskningen af komplekse, tabuiserede familierelationer, bl.a. et incestforhold mellem broder og søster, men var knap så stilsikker som debutfilmen. Efter de to familiedramaer skiftede hun i 1997 genre til den psykologiske thriller Sekten efter Juliane Preislers roman Dyr, en film om psykologisk-religiøse magtrelationer. Det religiøse har ikke været fremmed for Susanne Bier, der selv kommer fra en stor jødisk familie. Sit folkelige gennembrud fik hun i 1999 med den romantiske komedie Den eneste ene. Filmen blev lagt stort an med musik af Thomas Helmig og med aktuelle prisvindende skuespillere, bl.a. Sidse Babett Knudsen og ikke mindst Niels Olsen som ægtemanden med den lave sædkvalitet. Filmen er blevet en helt usædvanlig publikumssucces og 1990’ernes mest sete dansksprogede voksenfilm. Den er mindre dyb og foruroligende end de tidligere film og har ikke undgået folkekomedieklichéer, men den har ramt præcist med sin sorte humoristiske fabuleren over 1990’er-temaer som livskvalitet, bryllupper og ønskebørn. Ud over spillefilmene har Susanne Bier lavet tv- og reklamefilm, bl.a. den meget populære filmserie for fiskebranchen om Gunnar og Minna med Kirsten Lehfeldt og Niels Olsen.

Susanne Bier er en filminstruktør af international stil og format. Mens familiedramaerne havde et vist selvbiografisk udgangspunkt, er de senere værker mainstreamfilm, der afprøver forskellige genreformler. Hendes film bygger på egne idéer, men har oftest været baseret på romanforlæg og andres manuskripter. Trods fokus på familien og stærke følelser er der ikke tale om melodramaer. Derimod har farcen og grotesken været de foretrukne stillejer. Stærkt står de mere eller mindre despotiske moderskikkelser, oftest spillet af Nørby med hidtil usete facetter. Susanne Bier har fremvist den midaldrende kvindekrop med sans for både det groteske og det livsbekræftende i den kvindelige iscenesættelse.

Beskrivelser og portrætter af Susanne Bier

  • Foto i Filmmus.
  • Ib Bondebjerg (red.): Dansk film 1972-97, 1997.

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig