Faktaboks

Rigmor Mydtskov
Født
23. maj 1925, København
Død
2010
Arbejdsliv
Fotograf
Familie

Forældre: fotograf Hans Julius M. (1887-1973) og sygeplejerske Edit Maria Nerman (1899-1983).

Gift 1. juli 1962 med fotograf Steen Rønne, født 4. maj 1937 i Gudhjem, død 19. februar 1995 i København, s. af bødker Viggo R. og Dagny Andersen. Ægteskabet opløst 1975.

Børn: Martin (1964).

Rigmor Mydtskovs barndomshjem var i Helsingørs gamle købmandsgård i Stengade 50, hvor faderen også havde et fotoatelier. Moderen var svensk og havde været sygeplejerske i Lund. Hun var et dybt religiøst menneske og svævede over vandene i hjemmet, mens faderen var den dominerende personlighed. Fra 1930 knyttedes han som fotograf til Det Kgl. Teater, og i 1937 flyttede han sit atelier til København I Store Kongensgade 27 begyndte Rigmor Mydtskov som elev hos faderen med portrættering som speciale. Faderen tog hver dag på teatret, “og så var det jo bekvemt at have nogle damer gående derhjemme til at tage sig af portrætterne”, fortalte hun senere. Rigmor Mydtskov brød sig ikke særligt om at gå i skole og søgte tilflugt i mørkekammeret. I 1944 var hun udlært som portrætfotograf og var tillige en dygtig kopist. Fra 1954 begyndte hun sideløbende at arbejde som teaterfotograf, først som afløser for broderen Jørgen M., og da han i 1972 holdt op, overtog hun hvervet helt. Dette område havde altid fascineret hende, og hendes indlevelsesevne og kunstneriske sind gav hende gode forudsætninger for at udføre arbejdet. Foruden at være en trofast og betroet fotograf for Det Kgl. Teater har Rigmor Mydtskov også arbejdet for en række andre kbh.ske teatre. Det er teatret, der har lært hende, hvad hun ved om menneskekarakterer, fotografi og iscenesættelse. Blandt hendes kendteste teaterfotografier er billedet af skuespillerne Poul Reumert og Bodil Kjer i Lærken, 1955, og af balletdanseren Anna Lærkesen, 1963. I en kort periode omkring 1952 arbejdede hun som stillfotograf hos filmdirektør Johan Jacobsen på Flamingo Film. I 1962 giftede Rigmor Mydtskov sig med Steen Rønne, der også var en fremragende kunstnerisk begavet fotograf, og i samarbejdet med ham udviklede hendes evner som portrætfotograf sig yderligere.

I 1963 blev Rigmor Mydtskov ringet op af den senere dronning Margrethe 2., der bestilte tid til en fotografering. Det blev indledningen til et langt samarbejde med kongehuset, der i 1988 førte til titlen Fotograf for Hendes Majestæt Dronningen. Mødet, der fandt sted i det ydmyge atelier i Kattesundet bag Domhuset, har Rigmor Mydtskov kaldt et møde med sin “skæbnemodel”. Senere flyttede Mydtskov & Rønne til Badstuestræde, og i 1975 efter sin skilsmisse fik hun eget atelier. Som skæbnemodel har dronningen fascineret Rigmor Mydtskov, fordi hun som person og symbol personificerer, hvad vi forstår om vores samtid og vores fortid, samtidig med at hun er en interessant personlighed. Selve udfordringen for Rigmor Mydtskov har været, at ethvert portræt af monarken er historisk. Hun har været bevidst om, at hun som fotograf har bevæget sig mellem mennesker iført masker, og at hendes arbejde består i at kende mennesket på dets maske. Der skal både mod og takt til at lirke det usete og ukendte frem bag et medmenneskes maske, men det interessante ved hendes portrætkunst er, at hun samtidig lader modellen bevare noget hemmelighedsfuldt. Som portrætfotograf er hun nænsom, intuitiv og tillidsskabende. Det, der har set legende let ud, er kun blevet opnået gennem et livs konstante og koncentrerede øvelse. Den ukærlige karikatur og det nærgående portræt er ikke hendes gebet.

Rigmor Mydtskov har udstillet utallige gange på separat- og gruppeudstillinger i Danmark og i udlandet. Første gang var i 1955 sammen med faderen og broderen Jørgen M. I 1975 deltog hun i udstillingen Gråtoner på Kunstindustrimuseet. I 1985 havde hun separatudstillingen På din maske vil jeg kende dig i Kong Hans Salen i Magasin du Nord, og i 1989, jubilæumsåret for fotografiens 150 år, deltog hun i Fotografer ser sig selv i Rundetårn. I 1991 udstillede hun Portrætter af en dronning i Auktionshuset Bukowski og i 1997 vandreudstillingen Selskaber. Desuden har hun udgivet flere fotobøger, bl.a. Portrætter af en dronning, 1991, og Ballettens pragt og eventyr, 1995. Rigmor Mydtskov er tildelt mange udmærkelser, bl.a. Kunsthåndværkerrådets Årspris 1988 og Bindesbøll Medaillen 1992. I 1990 blev hun ridder af Dannebrogordenen og i 1995 udnævnt til æresmedlem af Dansk Fotografisk Forening. I begrundelsen hed det bl.a., at hendes “holdning til faget viser, at hun er et menneske der ikke kun har det som levebrød, men som lever og ånder for fotografiet”. Rigmor Mydtskov har flere gange taget initiativ til fotoudstillinger samt været censor og dommer ved landsudstillinger. I 1990 portrætterede hun ti danske fotografer i en række udsendelser for TV2. I 1990’erne har hun videreført Huset Mydtskov i samarbejde med sønnen Martin Mydtskov Rønne.

Beskrivelser og portrætter af Rigmor Mydtskov

  • Mal. fra 1991 af Pia Schutzmann på Fr.borgmus. Foto i Huset Mydtskovs arkiv, Det Kgl. Bibliotek.
  • Dansk Fotografisk Tidsskrift 2/1991, Øjeblikket 4/1991. Politiken 17. juli 1991. Information 18. juli 1991.
  • Huset Mydtskovs arkiv.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig