Faktaboks

Marie Vilhelmine (Ville) Bang
Født
3. marts 1848, København
Død
1. januar 1932, Støvringgård, Støvring sogn
Arbejdsliv
Maler
Familie

Forældre: minister Peter Georg B. (1797-1861) og Marie Caroline Fribert (1803-75).

Marie Vilhelmine (Ville) Bang blev uddannet hos malerne Fr. Vermehren, Jørgen Roed og Vilhelm Kyhn. I 1874 indleverede Kyhn prøvetegninger fra Marie Vilhelmine (Ville) Bang samt Augusta Paulli og Ane Marie Hansen som ansøgning om optagelse på Kunstakademiet, men de blev nægtet adgang, officielt på grund af pladsmangel. Samme argument havde akademiet brugt over for Dansk Kvindesamfunds (DK) styrelse, da denne tidligere på året havde anmodet om adgang for kvinder generelt. Marie Vilhelmine (Ville) Bang havde allerede da haft sin debut på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1873. Også i 1874 fik hun sine værker antaget og blev fremover Charlottenborgudstiller. Som ganske ung fulgte hun i sin lærer Roeds fodspor med en dygtigt udført tegning af et kapitæl i Ribe Domkirke, 1865, der vakte opmærksomhed hos N.L. Høyen, den danske nationalromantiks teoretiker. Påvirket af Høyens tanker opsøgte hun afsides, maleriske egne, fx Bornholm i 1870. I 1876 rejste hun til Paris, hvor hun blev elev af maleren Gauguin, i hvis hjem hun boede. Desuden studerede hun hos L. Bonnat og T. Robert-Fleury på Académie Julian. 1877-78 modtog hun understøttelse til sine studier fra Undervisningsministeriet. I 1886 opholdt hun sig i Italien, hvor hun skildrede lokalbefolkningen, fx i Italiensk Mandsportræt, 1886, og landskabet, fx Oliventræer og Cactus, udst. 1887.

Sammen med 22 andre kvindelige kunstnere, heriblandt Anne Marie Carl-Nielsen og Johanne Krebs, underskrev Marie Vilhelmine (Ville) Bang i 1888 et andragende til Rigsdagen om at åbne Kunstakademiet for kvinder. Da det blev en realitet med oprettelsen af Den med Kunstakademiet forbundne Kunstskole for Kvinder var Marie Vilhelmine (Ville) Bang blandt det første hold elever i oktober 1888. Hun uddannede sig på skolen indtil maj 1889. Sammen med Paulli drev hun en male- og tegneskole, hvor kvindelige malere kunne forberede sig til optagelse på akademiet. Marie Vilhelmine (Ville) Bang var medlem af DK. Hun deltog i Kvindernes Udstilling 1895, i Raadhusudstillingen 1901 og i Kvindelige Kunstneres retrospektive Udstilling 1920, der var arrangeret af Kvindelige Kunstneres Samfund, som hun havde været medlem af fra starten i 1916. Samme år malede hun det indlevende portræt af kollegaen Emilie Demant Hatt. I 1920 skænkede danske kunstnere den såkaldte Kunstnergave til Sønderjylland. Bidragene var i sagens natur ikke udvalgt ved censur, og mange kvindelige kunstnere bidrog, deriblandt Marie Vilhelmine (Ville) Bang med maleriet En lille Model i Hviletiden, u.å. Sine sidste år levede hun som konventualinde på Støvringgaard Kloster nord for Randers, hvor hun også ligger begravet.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig