Faktaboks

Marence Tarp
Bolette Marence Tarp
Født
15. januar 1885, Lejrskov sogn
Død
11. september 1978, Sorø
Arbejdsliv
Vandrelærerinde, lærer, skoleleder og redaktør
Familie

Forældre: gårdejer Jens Peter T. (1852-1927) og mejerske Mette Margrethe Højrup (1852-1949).

Marence Tarp stammer fra Koldingegnen, hvor forældrene drev en mindre gård. Hun var den ældste af i alt fem børn. Som ung havde hun forskellige pladser i huset og var elev på Vestbirk Højskole, inden hun som 21-årig blev uddannet som vandrelærerinde på Ankerhus Husholdningsseminarium i 1906. Vandrelærerindekurserne var oprettet i 1900 for at skaffe undervisere til de aftenskolekurser for husmødre, landboforeningerne arrangerede. I de næste par år kørte Marence Tarp med sit undervisningsmateriale fra sogn til sogn i Ribe amt og underviste mere end 700 voksne kvinder. Her fik hun kontakt med Rebekka la Cour Madsen, der i 1908 havde oprettet landets første husholdningsforening. Siden engageredes hun af Det kgl. danske Haveselskab som vandrelærer i hele Jylland og på Fyn, og hun blev leder af Korinth Landbrugsskoles husholdningsafdeling 1910-13. Hun bevarede tilknytningen til Ankerhus, hvor hun deltog i fortsættelseskurser i 1907 og 1909, og i 1913 blev hun ansat på seminariet, hvor hun fik sit virke de næste 42 år.

Marence Tarp blev en legendarisk leder af den praktiske undervisning, især i køkkenet, hvor fx hendes forevisning i partering nærmede sig en kunstnerisk oplevelse. Hun var i de år, Ankerhus var drivkraften i husholdningssagen, forstanderen Magdalene Lauridsens højre hånd, den, der holdt hjemmefronten, når Magdalene Lauridsen var ude i sine mange ærinder. Da seminariets hovedbygning blev opført i 1923, indtog Marence Tarp helt naturligt stillingen som bestyrerinde med kontor ved hallen og lejlighed på første sal. Allerede fra 1933 blev hun udpeget som formand for et lærerråd på Ankerhus, som foruden hende bestod af Folmer Dam og Johanne Wille Jørgensen. Dette triumvirat overtog ved Magdalene Lauridsens afgang i 1943 den daglige ledelse af seminariet. Ved siden af arbejdet på Ankerhus deltog Marence Tarp i en række organisatoriske opgaver på husholdningsområdet. Hun redigerede sammen med la Cour Madsen Tidsskrift for Husholdning, som De Samvirkende Danske Husholdningsforeninger udgav fra 1922. 1921-31 og igen 1933-56 var hun medlem af bestyrelsen for Foreningen af Husholdningsskoler, og hun forfattede jubilæumsskriftet Husholdningsskolernes Forenings Historie 1906-1956. Som skribent beskæftigede hun sig derudover især med ernærings- og levnedsmiddelforhold, afprøvning og anvendelse af husholdningsmaskiner. Hun foretog studierejser i Sverige, Norge, Tyskland og Schweitz. Da hun i 1955 fyldte 70 år, tog Marence Tarp sin afsked og indledte en aktiv pensionisttilværelse, hvor hun foruden rejser og forfattervirksomhed passede sin psykisk handicappede søster Julie T., som også havde boet hos hende på Ankerhus. Marence Tarp modtog Den Kgl. Belønningsmedaille i guld i 1952.

Beskrivelser og portrætter af Marence Tarp

  • Gustav Nedergaard: Magdalene fra Ankerhus, 1997. Årsskrift for Ankerhus, 1978.

Tilknytning til organisationer

  • Korinth Landbrugsskole
  • Tidsskrift for Husholdning
  • Foreningen af Husholdningsskoler (se Foreningen af Husholdningslærerinder og –lærere)
  • Ankerhus Husholdningsseminarium

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig