Faktaboks

Eline Eriksen
Ane Eline Marie Catrine Eriksen
Født
21. februar 1854, Hedegård, Glesborg sogn
Død
5. december 1916, Sorø
Arbejdsliv
Forstander, skoleleder og lærer
Familie

Forældre: gårdfæster, teglbrænder Johan Godtfred Andersen (1812-74) og Sophie Mariane Schmidt (1815-81).

Gift 10. november 1879 med murer Marinus E., født 2. oktober 1848 i Stoubyskov, Stouby sogn, død ca. 1924 i USA, s. af lærer Niels E. og Abellise Levinsen.

Børn: Astrid Signe (1880), Niels Frede (1882), Sophie Mathilde Elise (1886).

Eline Eriksen var fra et fattigt landbohjem på Djursland og kom efter sin konfirmation ud at tjene. Hendes energi og praktiske dygtighed medførte, at hun fik betroede stillinger i større landhusholdninger, og hun blev tillige uddannet som mejerske. Som 25-årig blev hun gift og fik tre børn, men efter ti års ægteskab rejste manden alene til USA. Skilsmisse blev der ikke tale om. Eline Eriksen stod nu alene tilbage med børnene og klarede sig ved at drive pensionat og vaskeri i Thorsager på Djursland. “De ringe Dage” kaldte hun senere selv denne periode, der ikke blev lettere af, at hendes ene datter døde som femårig. I 1893 kom hun ved hjælp af en yngre broder, der var lærer på egnen, til Sorø Højskole som kokkepige. I denne stilling kunne hun have sine børn hos sig, og det skulle vise sig, at hendes dygtighed og menneskelige omsorg herefter kom til fuld udfoldelse. Højskolemoderen Jutta Bojsen-Møller blev året efter landsformand for Dansk Kvindesamfund (DK), der havde planer om unge kvinders huslige uddannelse. Hun foreslog en anden medarbejder på skolen Magdalene Lauridsen at oprette en husholdningsskole for unge kvinder i lighed med landbrugsskolerne for unge mænd. Magdalene Lauridsen gik ind på forslaget under forudsætning af, at den mere erfarne og praktisk dygtige Eline Eriksen ville gå med til forehavendet. Det gjorde hun, og allerede i 1895 begyndte Sorø Husholdningsskole i lejede lokaler med Magdalene Lauridsen som ejer og forstander og Eline Eriksen som medforstander. Det blev et lykkeligt samarbejde, hvor Eline Eriksen forestod undervisningen i køkkenet med stor dygtighed og samtidig var en rigtig “skolemoder”, mens Magdalene Lauridsen tog sig af administrationen, planlagde fagområdet og udviklede nye fag. Den nye skole lykkedes, og allerede i 1897 stod en helt ny bygning klar, etableret gennem et lokalt aktieselskab. Der var nu plads til 50 elever på kurser både sommer og vinter, og skolen opnåede at få et mindre statstilskud.

I 1902 grundlagde Magdalene Lauridsen Ankerhus Husholdningsseminarium, og efter nogle års samarbejde mellem de to skoler overtog Eline Eriksen fra 1906 alene ledelsen og ejerskabet af Sorø Husholdningsskole. Hun forstod at knytte dygtige lærere til skolen og vinde sine elevers fortrolighed og tillid. Under hendes ledelse blev Sorø Husholdningsskole en af de mest ansete og samlede omkring 2.300 elever fra hele Norden, men hun stod livet igennem i skyggen af Magdalene Lauridsen, der blev det store navn i husholdningssagen. Efter Eline Eriksens død blev skolen videreført af Elisabeth Vestergaard. Eline Eriksen var påvirket af Indre Missions formand Vilhelm Beck, der var præst på hendes hjemegn, og havde hele livet stærke religiøse og sociale interesser. 1906-12 var hun hovedbestyrelsesmedlem i Danmarks Afholdsforening, og hun var desuden medlem af menighedsrådet i Sorø.

Beskrivelser og portrætter af Eline Eriksen

  • Mindesten fra 1919 af Ingeborg Plockross Irminger på Sorø Husholdningsskole.
  • Gustav Nedergaard: Magdalene fra Ankerhus, 1997. Sorø Husholdningsskole 1895-1995, 1995. Sorø Husholdningsskoles Elevforenings Blad 4/1917.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig