Faktaboks

Charlotte Bonnevie
Født
2. marts 1858, Uvelse sogn
Død
16. marts 1936, København
Arbejdsliv
Lærer og skoleleder
Familie

Forældre: gårdejer Emanuel B. (1825-1900) og Georgia Cathrine Samsøe Rørdam (1833-1915).

Charlotte Bonnevie tilhørte den første generation af gymnastiklærerinder, der fik en længerevarende uddannelse inden for faget. Dermed medvirkede hun til at skabe en egentlig profession, der forsøgte at bibringe pigeopdragelsen nye dimensioner via den fysiske opdragelse. Hun voksede op på forældrenes gård Strenghøjgård ved Slangerup. Hendes farfader Honoratus B., der var præst i Vallekilde, havde nære forbindelser til forstander Ernst Trier på Vallekilde Højskole. I 1878 kom hun selv til højskolen, hvor hun fungerede som privatlærerinde for Triers børn og samtidig underviste i håndgerning på pigeskolen om sommeren. I 1885 deltog hun sammen med Ingeborg Appel og Ingeborg Trier Hansen i det første lederkursus i svensk gymnastik for kvinder under den svenske gymnastiklærerinde Sally Högström. Charlotte Bonnevie blev så begejstret for gymnastikken og mødet med Högström, at hun efter endt kursus besluttede sig til at rejse med til Stockholm for dér at blive uddannet til gymnastiklærerinde. Som den første danske kvinde blev hun 1885-87 uddannet på Gymnastiska Centralinstitutet. Instituttet havde siden 1864 været tilgængeligt for kvinder og udførte et pionerarbejde i professionaliseringen af gymnastiklærerinderne. Svensk gymnastik fik i de sidste årtier af 1800-tallet stor betydning for indførelse af gymnastik for piger i såvel den private som den offentlige skole i store dele af verden. I Danmark fik svensk gymnastik dog især stor udbredelse på højskolerne, foreningerne rundt om i landet og på enkelte gymnastikinstitutter, bl.a. på Institut for Kvindegymnastik, som blev oprettet i 1884 af Erna Juel-Hansen.

Ved at gå forrest viste Charlotte Bonnevie, at det kunne lade sig gøre at tage den toårige uddannelse i Sverige. I 1884 var hendes forældre flyttet til København, hvilket måske har medvirket til, at hun ikke vendte tilbage til højskolen for at udbrede og udvikle gymnastikken dér. Det gjorde derimod Appel, da hun sluttede sin uddannelse i Stockholm i 1889. I stedet blev Charlotte Bonnevie ansat hos Natalie Zahle, på hvis skoler der siden 1860’erne havde været eksperimenteret med den fysiske opdragelse for piger. Hun fungerede som gymnastiklærerinde på N. Zahles Skole og studenterkurset, og da seminarieloven fra 1894 stillede krav om, at lærerinderne skulle kunne eksamineres i praktiske og teoretiske dele inden for gymnastikken, blev hun også knyttet til seminariet. 1897-98 tog hun orlov fra skolen for at følge sin syge søster Jonna Mørck på en udlandsrejse. Da hun kom hjem, opgav hun sin skolevirksomhed for at pleje søsteren og svogeren. Efter hans død i 1929 delte hun hjem med sin broder Hans B. I de første år var der forskellige vikarer for Charlotte Bonnevie på N. Zahles Skole, men i 1899 blev hun efterfulgt af endnu en lærerinde uddannet i Stockholm Sigrid Nutzhorn. Selv startede hun sit eget private institut i svensk sygegymnastik, hvor hun virkede til sin død i 1936.

Ud over at præge gymnastikkens indførsel i skolen via undervisning og senere uddannelse af lærerinder var Charlotte Bonnevie også aktiv i foreningsgymnastikken. Hun var i perioden 1897-98 formand for Københavns Kvindelige Gymnastikforening, der blev oprettet i 1886 som Danmarks første kvindelige gymnastikforening, bl.a. med det formål at udbrede den svenske gymnastik til hovedstadens unge kvinder.

Beskrivelser og portrætter af Charlotte Bonnevie

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

  • Natalie Zahles Skole
  • Natalie Zahles Seminarium
  • Københavns Kvindelige Gymnastikforening

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig