Faktaboks

Sophie Breum
Sophie Margrethe Juliane Breum
Født
28. september 1870, Odense
Død
2. september 1935, Kerteminde
Arbejdsliv
Forfatter
Familie

Forældre: købmand Ignatz Florian Sebastian B. (1845-1917) og Anna Marie Henriette Rasmussen (1846-1908).

Bofælle ca. 1900-35: maler Anna Elisabeth Munch, født 18. juni 1876 i København, død 9. november 1960 på Frbg., d. af forfatter, professor Andreas M. og Anna Maria Amalie Nordberg.

Sophie Breum
Sophie Breum var en populær forfatter i sin samtid. Hun skrev både romaner og fortællinger. Særlig succes fik hendes fortælling Jul i Købmandsgaarden fra 1917. Gennemslagskraften har varet ved, bl.a. med en filmudgave i 1951, et hørespil i 1960 og sent som i 1995 overførtes filmen til video. Foto fra 1909.
Sophie Breum
Af /Det Kgl. Bibliotek.
Sophie Breum
Allerede som barn ønskede Sophie Breum at blive forfatter, og hun søgte på egen hånd at udvide sine kundskaber. Hun modtog privatundervisning i København i kunst, litteratur og filosofi og deltog samtidig i et kursus på Borups Højskole. Hjemvendt til Odense studerede hun selv videre, underviste, skrev og holdt historiske foredrag for unge piger. Foto uden år.
Sophie Breum
Af /Det Kgl. Bibliotek.

Sophie Breums fader var en velstående odenseansk manufakturhandler og en ledende skikkelse i byens kulturelle og filantropiske liv. En kristen livsholdning prægede hjemmet, og Sophie Breum gik i Louise Wintelers skole, Odenses bedste private pigeskole. Fra barnsben havde hun ønsket at blive forfatter, og hun søgte på egen hånd at udvide sine kundskaber, men var ulykkelig over manglerne i sin uddannelse. Hun fik da af forældrene lov til at tage til København, hvor hun gennem godt et år modtog privatundervisning i kunst, litteratur og filosofi. Samtidig deltog hun i et kursus på Borups Højskole. Hjemvendt til Odense studerede hun selv videre, underviste i tre år på sin gamle skole, skrev til bl.a. Fyens Tidende, Illustreret Tidende og Husmoderens Blad og holdt historiske foredrag for unge piger.

I 1898 kom, hvad Sophie Breum selv kaldte vendepunktet, da litteraturkritikeren Vilhelm Andersen opmuntrede hende til at fortsætte forfatterskabet. I 1900 debuterede hun med Hyld og Humle, en række fortællinger fra det fynske miljø, og i 1902 og 1904 fulgte to historiske romaner Fuldtro Sind og Kongebørn. I de følgende 20 år udgav hun yderligere fem romaner og lige så mange samlinger af fortællinger. Desuden oversatte hun et par enkelte værker og var 1911-14 medredaktør af Julegæsten. Sophie Breum var en populær forfatter, og både romanen En Herregaardsfrue, 1918, og fortsættelsen Arven, 1921, kom i flere oplag. Særlig succes fik hendes fortælling Jul i Købmandsgaarden, 1917. Gennemslagskraften har vist sig vedvarende, året efter hendes død blev den dramatiseret og opført på Folketeatret, i 1951 kom den i en filmudgave, 1960 udsendt som hørespil, og endelig så sent som 1995 overførtes filmen til video.

Sophie Breum var optaget af kvindesagen og var medlem af Dansk Kvindesamfund, hvis blad Kvinden og Samfundet hun bidrog til. I 1901 arrangerede hun i Odense for egen regning Kvindernes Udstilling med litteratur, kunst og kunsthåndværk udført af kvinder, en mere beskeden pendant til hovedstadens udstilling af samme navn i 1895. Kvindesagen som sådan indgik ikke i hendes værker, men hendes hovedpersoner var ofte kvinder, i reglen varme og stærke i modsætning til de mandlige figurer, der prægedes af ulykkelige, modstridende følelser. Som privatperson havde hun temperament, som forfatter ønskede hun at gengive livets alvor og poesi, det høje og dybe i sjælen, det godes sejr over det onde, men beskyldtes til sin harme for at være idylliserende. Lune havde hun under alle omstændigheder, og hun indlagde ofte små historier, der gengav fynsk humor og dialekt.

Sophie Breum havde fra omkring 1900 sluttet et nært venskab med den anerkendte malerinde Anna E. Munch, som i flere tilfælde illustrerede hendes bøger. De flyttede sammen og boede om vinteren i Munchs lejlighed i København, mens sommerperioderne blev tilbragt i en fælles villa i Kerteminde, dengang hjemby for adskillige af tidens fremtrædende kunstnere. Sophie Breum døde i 1935, og samme år udgav og illustrerede Munch en samling af hendes lyrik Juletoner og andre Digte til hendes minde.

Beskrivelser og portrætter af Sophie Breum

  • Mal. fra 1918 af Anna E. Munch i privateje. Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Hans Henrik Jacobsen: Fynske digtere, 1994. Hans Henrik Jacobsen: Digtere i Odense, 1993. Nationaltidende 15. februar 1925. Hver 8. Dag 29/1914. Husmoderens Blad 9/1900.
  • Privatarkiv i Kerteminde Mus.

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig