Faktaboks

Petra Julie Holm
Nielsine Petra Julie Holm
Født
22. april 1889, Daugård sogn
Død
14. juli 1983, Århus
Arbejdsliv
Museumsinspektør
Familie

Forældre: baneformand Hans Henrik Nielsen (1859-1916) og Mathilde Nielsen (1860-1938).

Gift 2. maj 1921 med museumsdirektør Peter H., født 14. maj 1873 i Århus, død 1. februar 1950 samme sted, s. af sejl-, flag- og kompasmager Rasmus Christian H. og Emma Petrea Jensen.

Petra Julie Holm blev født i beskedne kår som den ældste i en større søskendeflok, der alle steg opad socialt. Hun blev husligt uddannet og var omkring 1909 et par år ung pige i huset hos grundlægggeren af Den Gamle By i Århus, Peter H., hans daværende kone og deres søn Ralph H. Frem til 1921, da hun efter hans skilsmisse giftede sig med Peter H., havde hun pladser som husjomfru, selskabsdame og husholderske. Ægteskabet bragte hende straks ind i museumsverdenen som museumsassistent. Uden uddannelse fik hun, som det var vanligt i tiden, ansvaret for at registrere Den Gamle Bys samling af tekstiler. Ansvarsområdet blev efter nogle år udvidet med formidling, restaurering, indsamling og forskning. Hun arbejdede halvdags, først ulønnet, senere lønnet. I 1938 blev hun udnævnt til museumsinspektør, fuldtids fra 1950. Ægtefællen fremhævede og støttede Petra Julie Holms arbejde. Den Gamle By fik således allerede i 1924 i Tværgadehuset og igen i 1939 med Tekstilmuseet nyindrettet særskilte, store tekstile udstillinger. Til den sidste havde Petra Julie Holm fået bevilget studierejser til Göteborg, Stockholm, Oslo og København Udstillingen stod uændret til 1959, hvor hun gik af som museumsinspektør og efterfulgtes af Erna Lorenzen.

Den linie, der ses i Petra Julie Holms indsamling af museumsgenstande samt i de valgte temaer for udstillingerne, udtrykte det dannede publikums let nedladende holdning til industrialismens masseproduktion, der i årtierne omkring 1900 øgede interessen for kunsthåndværk. Denne tendens faldt også i tråd med hendes egen smag for fint håndarbejde, delikate genstande og det eksklusive; det almindelige havde aldrig hendes interesse. Sansen for kvalitet samt ønsket om at bevare kendskabet til en tekstil verden, der var ved at forsvinde, bragte hende ind i arbejdet for Haandarbejdets Fremme; i årene 1951-64 var hun formand for Århusafdelingen.

Petra Julie Holm arbejdede systematisk, grundigt og uden at forivre sig. Især arbejderne, publiceret i Den Gamle Bys årbog 1930-31 og 1957-58, om navneklude og silkestoffer har stadig relevans. Men hendes væsentligste indsats i dansk museumsverden var, at hun som den eneste uden for København forenede den tekstile viden, der var opbygget hos de kvindelige inspektører på tekstilafdelingerne på Nationalmuseet og Kunstindustrimuseet, fx Elna Mygdal. Samtidig fik hun via mange personlige kontakter opbygget den eneste tekstile samling uden for København, der landsdækkende omfattede såvel beklædning og boligtekstiler som kunstindustrielle produkter på et niveau, der nærmede sig hovedstadens. Hun førte sig ofte beskedent frem, vidste vel godt, at hun var blevet, hvad hun var, i kraft af sit ægteskab. Men hun kendte også sit eget værd og skønnede på det, når man appellerede til hendes store viden. Især efter ægtefællens død i 1950 førte hun sig mere frit.

Beskrivelser og portrætter af Petra Julie Holm

  • Årbog for Den Gamle By, 1983.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig