Faktaboks

Ninna Kiessling
Ninna Elisabeth Kiessling
Født
17. juli 1937, Svendborg
Arbejdsliv
Lærer, skoleleder, rektor og akademiker
Familie

Forældre: isenkræmmer Knud Kiessling Jørgensen (1904-84) og Marie Elisabeth Munthe Kauffmann (1903-74).

Efter almindelig forberedelseseksamen kom Ninna Kiessling til København, hvor hun gik på Mariaforbundets praktisk-sociale kursus. Undervisningen og ikke mindst mødet med skolens leder Gerda Müller inspirerede Ninna Kiessling til at blive husholdningslærer fra Suhr’s Seminarium i 1959. Efter videreuddannelse i kost- og ernæringsfag ved Specialkursus i Husholdning ved Århus Universitet 1961-62 blev Ninna Kiessling ansat som konsulent i Statens Husholdningsråds oplysningsafdeling. Hun arbejdede her frem til 1965 og redigerede bl.a. institutionens radio- og tv-udsendelser. Da hun imidlertid ønskede en bredere uddannelse, tog hun studentereksamen i 1967 og blev mag.art. i det dengang helt nye fag kultursociologi i 1975. I studietiden var hun fortsat tilknyttet Statens Husholdningsråd, freelanceproducer i Danmarks Radio og i årene 1970-76 underviser på husholdningsseminarier. Da Hanne Søndergaard i 1978 fik bevilget orlov fra Suhr’s Seminarium, blev Ninna Kiessling konstitueret som rektor. I 1985 afløste hun Ellen Margrethe Hansen som inspektør og leder af Specialkursus i Husholdning ved Århus Universitet. Her udvikledes i de følgende år nye planer for vidtfavnende videreuddannelsesaktiviteter både for områdets oprindelige målgruppe og for nye grupper af studerende. Ved Søndergaards pensionering fra Suhr i 1990 var Ninna Kiessling det oplagte valg til rektorposten.

Ninna Kiesslings lederposter har gennem alle årene naturligt ført til en omfattende række medlemskaber af udvalg og nævn, råd og kommissioner, fx i Statens Husholdningsråd og Det Faglige Landsudvalg for de Pædagogiske og Psykologiske Uddannelser. Sin kultursociologiske baggrund har Ninna Kiessling brugt både som gæstelærer ved danske og udenlandske universiteter og som foredragsholder i foreninger og organisationer. Emnerne har såvel her som i hendes skribentvirksomhed strakt sig over kultur, samfunds- og forbrugerforhold, uddannelsesspørgsmål samt fagpolitiske og historiske redegørelser i tilknytning til specielt det husholdningspædagogiske område. Ninna Kiessling har i denne forbindelse og i tilknytning til sit formandskab for Nordisk Højskole for Husholdningsvidenskab gennem de senere år tilrettelagt seminarer for forskellige lærergrupper i de baltiske lande. Med udgangen af 1998 valgte Ninna Kiessling at forlade rektorstillingen ved Suhr’s Seminarium for at koncentrere sig om arbejdet med kultursociologien. Hun blev ridder af Dannebrogordenen i 1997.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig