Faktaboks

Lizzie Rode
Lizzie Schmidt Pedersen Rode
Født
12. september 1933, København
Død
2017
Arbejdsliv
Danser og solodanser
Familie

Forældre: kontorassistent Mogens Ferdinand Philipson (1910-88) og ekspeditrice Gerda Catharina Rode Østerberg (født 1907).

Gift 5. december 1953 med officer Ernst Bülow, født 19. november 1927 i Horsens. Ægteskabet opløst 1960.

Gift 1960 (b.v.) med kapelmester, komponist Ole Schmidt Pedersen, født 14. juli 1928 i København, s. af fuldmægtig Hugo S. P. og Erna Spangsbo.

Børn: Henriette (1962), Tine (1964).

Tilknyttet Den Kgl. Ballet som balletdanser fra 1950 tilhørte Lizzie Rode den gruppe, der med en tidligt voksen udstråling var forudbestemt til at udforme de vigtige, stemningsskabende roller i balletterne. I sæsonen 1956-57 dansede hun således allerede på én og samme aften heksen Madge, hvis rasende hævn danner handlingens knudepunkt i August Bournonvilles Sylfiden, og den forliebte gammeljomfru, forstanderinden i den russisk-amerikanske koreograf D. Lichines yndefulde spøg Graduation Ball. En af hendes tidlige kunstneriske sejre var den forsmåede kokkepige Kristin, tjeneren Jeans kæreste, i den svenske koreograf Birgit Cullbergs Frøken Julie, som hun dansede i 1958. Med kantede bevægelser viste hun den uskønne piges voksende trods over for den perverterede adelsfrøken. Siden kom hun til at danse titelrollen i Cullbergs stærke græske drama Medea, 1959, alternerende med Margrethe Schanne, da Det Kgl. Teater havde indført dobbeltbesætninger i balletforestillingerne. Med moden kvindelighed dansede hun 1960 Leonardos forsmåede hustru i D. Apivor og A. Rodriques Blodbryllup efter F.G. Lorcas drama. I 1964 benyttede Flemming Flindt hendes skikkelsesdannende evne i sin ballet Enetime efter et skuespil af den rumænsk-franske forfatter E. Ionesco. Hun dansede på andetholdet, hvor hun portrætterede den spidse, autoritetstro klaverrepetitør, mens Solveig Østergaard var den elev, der pintes til døde af Fredbjørn Bjørnssons dansemester. Også den modne sensualitet kunne hun udtrykke, som fx i Eske Holms modernistiske Orestes, hvor danserne optrådte i træningstøj. Her var Lizzie Rode en farlig Klytaimnestra i sæsonen 1972-73.

Ud over dansen var Lizzie Rode også interesseret i det koreografiske arbejde, hvilket førte til den abstrakte Ballet i D i 1961. Musikken var af hendes ægtemand, komponisten og dirigenten Ole Schmidt, og forestillingen viste hendes evner til at disponere danserne i et musikalsk forløb på scenen. Her fik det unge talent Anna Lærkesen for første gang en rolle, der passede hendes lange linier og opmærksomhedsskabende personlighed. Lizzie Rode vendte ikke tilbage som selvstændig koreograf, men trådte frem som iscenesætter, især i et vellykket samarbejde med Hans Brenaa, med forestillingerne Livjægerne på Amager, 1970, og Fjernt fra Danmark, 1973. Hun virkede som assisterende balletmester ved Den Kgl. Ballet 1971-78. Året efter afsluttede hun i 1979 sit virke som danser. Siden virkede hun lejlighedsvis som operainstruktør ved Det Kgl. Teater og ved Den Jyske Opera i Århus. Hendes senere år har været helliget privatlivet.

Beskrivelser og portrætter af Lizzie Rode

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Erik Aschengreen: Der går dans, 1998. Dansk Musiktidsskrift 6-7/1964.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig