Faktaboks

Karin Garde
Født
24. marts 1938, København
Arbejdsliv
Akademiker, læge, overlæge og speciallæge
Familie

Forældre: højesteretssagfører Poul Einar Behrendt-Poulsen (1909-84) og læge Edith Krabbe (1912-95).

Gift 31. maj 1958 med overlæge Kjeld Peter G., født 2. juli 1933 på Frbg., s. af grosserer Poul Adolph G. og sygeplejerske Inge Marie Kabell.

Børn: Kim (1958), Peter (1962), Jakob (1967).

Karin Garde

Karin Garde blev den første kvindelige overlæge i almen psykiatri i Københavns Kommune, da hun i 1983 blev ansat på Skt. Hans Hospital. Fra 1989 var hun ledende overlæge ved en afdeling for psykotiske unge. Hendes forskning har især drejet sig om socialpsykiatri, kønsforskelle, sexologi og misbrugsproblemer. I skrift og tale har hun også påvist og bekæmpet tendensen til sygeliggørelse og overbehandling af kvinder. Foto fra 1995.

Karin Garde
Af /Nordfoto-Nordfoto/Ritzau Scanpix.

Karin Gardes familie var nok præget af traditioner og klassisk dannelse, men ikke styret af konventioner, og børnene blev opdraget til selvstændighed. Hun var næstældst i en søskendeflok på syv med en aldersforskel mellem ældste og yngste barn på 24 år. Trods forældrenes travle, udadvendte tilværelse var familielivet intenst. Med denne ballast voksede Karin Garde op som et frimodigt, opvakt og interesseret barn. Starten af hendes karriere fulgte den vanlige akademiske løbebane: student fra Øregård Gymnasium i 1956, læge fra Københavns Universitet 1965, speciallæge i psykiatri 1975. Efter uddannelsesstillinger på kbh.ske hospitaler blev hun 1982 overlæge på psykiatrisk afdeling på Centralsygehuset i Slagelse, året efter flyttede hun til Skt. Hans Hospital og blev dermed den første kvindelige overlæge i almen psykiatri i Københavns kommune. Denne særstilling beholdt hun meget mod sin vilje i ti år, indtil en ny kvindelig overlæge kom til blandt hospitalets 15 mandlige. Fra 1989 har Karin Garde været ledende overlæge ved en afdeling for psykotiske unge.

Motiveret af en udpræget retfærdighedssans parret med pionerånd gik Karin Garde uforfærdet ind i 1970’ernes kønspolitiske debat. Sammen med en række kvindelige kolleger, bl.a. Jytte Willadsen og Birgit Petersson, har hun i skrift og tale påvist og bekæmpet tendensen til sygeliggørelse og overbehandling af kvinder. Disse emner er blevet formidlet både på et alment oplysende og på et videnskabeligt plan og har været medvirkende til dels at gøre hendes medsøstre mere krops- og kvindebevidste, dels at profilere medicinsk kvindeforskning. Ud over en tidlig indsats på det epidemiologiske område har Karin Gardes forskning væsentligst drejet sig om socialpsykiatri, kønsforskelle og sexologi, men også misbrugsproblemer har haft hendes opmærksomhed. Sammen med Anne Køster har hun på Skt. Hans Hospital etableret en særlig intensiv indsats for unge skizofrene patienter. Forskningsresultaterne er hovedsageligt publiceret i Ugeskrift for læger og i adskillige bøger, fx Overgang eller undergang fra 1991 om overgangsalderen. Karin Garde har i lægekredsforeninger, på Folkeuniversitetet og som gæstelærer i sexologi på Københavns Universitet været en engageret underviser, der også i høj grad har inddraget de socialpsykiatriske aspekter.

Karin Gardes dynamik, lederevner og medmenneskelige interesse har indbragt hende adskillige tillidshverv og hædersbevisninger, bl.a. Dansk Kvindesamfunds Mathildepris i 1982 for en undersøgelse af 40-årige kvinders seksuelle adfærd, foretaget sammen med Inge Lunde og beskrevet i Voksne kvinder. Trods det meget aktive arbejdsliv har familielivet været vigtigt for hende. I en håndbog for kvinder over 50 Kvinde – bevar dig vel, 1996, skrev hun om bedstemoderglæder, og hendes æstetiske sans har bl.a. givet sig udtryk i smukke patchworkarbejder, som vidner om omhu, akkuratesse og tålmodighed, værdifulde egenskaber for en leder og terapeut.

Tilknytning til organisationer

  • Skt. Hans Hospital

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig