Faktaboks

Karen Ræder
Karen Elisabeth Ræder
Født
4. juli 1874, Palstrup, Høbjerg sogn
Død
9. november 1963, Frederiksberg
Arbejdsliv
Forfatter
Familie

Forældre: godsejer Johan Carl Fritz Baur R. (1843-1928) og Thyra Valborg Dinesen (1847-1929).

Karen Ræder var af landadelig slægt og kusine til forfatteren Karen Blixen. Hun voksede op på herregården Palstrup ved Viborg sammen med seks søstre, heriblandt den senere forstanderinde for Diakonissestiftelsen Alvilde R. Hjemmet var religiøst, og sammen med Alvilde gik Karen Ræder til konfirmationsforberedelse hos den kendte formand for Indre Mission Vilhelm Beck.

Karen Ræder begyndte sin vidtstrakte virksomhed for KFUK (Kristelig Forening for Unge Kvinder) i 1904, hvor hun sammen med søsteren Thyra R. stiftede en lokalafdeling i Grønbæk. Hun fortsatte 1906 som leder af afdelingen i Skt. Markus sogn i København To år efter forlod hun hovedstaden for at blive husholderske hos sin morbroder Wentzel Laurentzius Dinesen på godset Katholm ved Grenå. Efter morbroderens død i 1916 blev hun sekretær i Randers KFUK til 1919. Derefter var hun i et par år landssekretær for KFUK, og 1922 blev hun førstesekretær ved KFUKs Hovedforening i København I 1928 måtte hun imidlertid opgive denne stilling på grund af sine plejekrævende forældre, der var flyttet til hovedstaden. Efter forældrenes død efterfulgte hun i 1929 den karismatiske Henriette Knuth som landsformand for KFUK, en post, hun bestred indtil 1941.

Karen Ræder blev landsformand for KFUK i en periode, hvor organisationens første storhedstid var forbi. Medlemstallet stagnerede, og organisationen blev sammen med mændenes KFUM udfordret af det moderne storbyliv og af de fremstormende politiske ungdomsorganisationer. I anledning af foreningens 50-års jubilæum i 1933 skrev hun Skiftende Tider, hvori hun talte om organisationens begyndende efterår. Skiftende Tider er den første samlede fremstilling af KFUKs historie. Også i foreningens internationale arbejde var Karen Ræder involveret. Hun var medlem af bestyrelsen for World Young Women’s Christian Association og deltog som sådan i forretningsudvalgsmøder og i internationale kongresser i Berlin, Budapest og Schweiz. Hun var desuden med i komitéen for samarbejde mellem Nordens KFUK-ere. Den internationale berøringsflade betød, at hun forholdt sig mere åbent og pragmatisk til tidens store spørgsmål, fx seksualoplysningsdebatten, end mange andre i KFUK. I 1934 oversatte og fordanskede hun et mindre skrift Kvinde og Mand, der behandlede seksualitet ud fra en moralsk synsvinkel og ikke gav egentlig seksualoplysning. Alligevel mente mange i KFUK og KFUM, at man slet ikke burde beskæftige sig med seksuelle spørgsmål i organisationen. Karen Ræder havde i det hele taget en diplomatisk indstilling, der kunne forlige poler i diskussionerne og få samarbejdet til at glide. Som leder var hun respekteret, men hendes popularitet nåede ikke de samme højder som Knuths. I 1940 kom hun i præsidiet for Danske Kvinders Samfundstjeneste som repræsentant for KFUK.

Karen Ræder oversatte børne- og ungdomsbøger til dansk samt en lang række bøger om kristelige forhold fra svensk, tysk og engelsk. Sine sidste år tilbragte hun på Diakonissestiftelsens plejehjem, hvorfra hun vedblev med at producere ting til foreningens basarer.

Beskrivelser og portrætter af Karen Ræder

  • Foto i arkiv for KFUKs Hovedforening i København i Rigsarkivet (København).
  • Hilda Rømer Christensen: Mellem backfische og pæne piger, 1995.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig