Faktaboks

Julie Paetz
Juliane (Julie) Margrethe Paetz
Født
2. november 1843, København
Død
26. marts 1918, København
Arbejdsliv
Skuespiller
Familie

Forældre: skræddermester Hans Christian Smith (1808-57) og Anna Amalie Carlsen (1803-71).

Gift 29. april 1864 med skuespiller, fotograf Harald Johan Caspar P., født 5. september 1837 i København, død 21. november 1895 samme sted, s. af malermester Peter Caspar Felix P. og Henriette Cathrine Svendsen.

Børn: Harry (1870).

Knap 15 år gammel debuterede Julie Paetz i 1858 som Christine i J.L. Heibergs Et Eventyr i Rosenborg Have. Sin ungdom til trods viste hun et så overbevisende talent, at teatret påtog sig hendes videre uddannelse, og hun blev en af skuespilleren Frederik Høedts kæreste og mest begavede elever. Hun havde et naturligt talent for vaudevillens ingenuer, de unge piger, og kunne give en rigtig københavnerdatter med djærvhed og frimodighed i ordenes allerbedste betydning. Dette fremgik med al ønskelig tydelighed ved hendes anden debut som Camilla i E. Scribes og Mélesvilles Frierens Besøg. Ved den tredje debut som Trine Rar i J.L. Heibergs Aprilsnarrene udviste hun tillige en overraskende sikkerhed på scenen. Samtidig med at hun udviklede sig fra barn til ung pige med en “legemlig Tække og aandelig Modenhed”, som teaterhistorikeren P. Hansen udtrykte det, voksede hendes yndest hos publikum. Hun havde også en slagfærdighed i replikken, der ifølge P. Hansen var forenet med en “Kvindelighedens Grundtone, som giver Fremstillingen Dybde”. Hun overtog Johanne Luise Heibergs roller som Lisbeth i En Søndag paa Amager, Johanne i C. Hostrups Eventyr paa Fodrejsen og Elisabeth Munk i J.L. Heibergs Elverhøj.

I 1863 blev Julie Paetz kgl. skuespiller. Året efter giftede hun sig imidlertid med kollegaen Harald P., og det blev afslutningen på den ellers så lysende karriere. Ægtefællens politiske holdning gjorde ham upopulær, og da han heller ikke fik tilfredsstillende roller, valgte han at forlade ikke blot teatret, men branchen i det hele taget, og han nedsatte sig som fotograf. Julie Paetz fulgte i 1865 sin mand og satte aldrig siden sine ben på en scene. Men hun glemte ikke sin kærlighed til teatret og dramatikken. Hun fulgte udviklingen med levende interesse, og hun læste med flere af de unge skuespillerspirer. Ved at undervise kunstnere som Gerda Christophersen og Petrine Sonne fik hun indflydelse på fremtidens spil. At publikum heller ikke glemte sin tidligere yndling, kan man se af en notits i tidsskriftet Teatret 1913-14 i anledning af Julie Paetzs 70-års fødselsdag.

Beskrivelser og portrætter af Julie Paetz

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek, Teatermus.
  • P. Hansen: Den danske Skueplads, 1889-96. Før og Nu, 1917.

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig