Faktaboks

Julie Meldahl
Julie Marie Augusta Meldahl
Født
13. august 1861, København
Død
29. januar 1946, København
Arbejdsliv
Lærer, skolebestyrer, maler og skoleleder
Familie

Forældre: fabriksejer, jernstøber Henrik M. (1820-93) og Mathilde Jetsmark (1832-81).

Julie Meldahl huskes i dag ikke for sit maleri, men for den store indsats hun ydede som lærer for kvindelige kunstnere. Hun voksede op i et velhavende borgerligt miljø, hvor det var almindeligt, at unge kvinder lærte at tegne og male, så de kunne skabe forlæg til broderier og fornøje sig med at male akvareller på rejser. En dybere interesse for kunst kan Julie Meldahl have fået gennem sin onkel F. M., der var professor ved Kunstakademiet. Han havde så tidligt som 1873, da han var formand for akademiets skoleråd, foreslået, at der blev oprettet en skole for kvinder, sådan som man allerede havde det flere steder i udlandet. Forslaget blev nedstemt med den begrundelse, at der ikke var plads til en sådan skole på Kunstakademiet. Men i 1888 kunne man ikke længere ignorere kvindernes krav om adgang, og Kunstakademiets Kunstskole for Kvinder åbnede i Amaliegade med maleren Johanne Krebs som leder.

Julie Meldahl startede selv sin uddannelse på Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder, der 1876 var blevet oprettet af Dansk Kvindesamfund med ægteparret Charlotte og Vilhelm Klein i spidsen. Fra 1883, da Julie Meldahl dimitterede som tegnelærer, og indtil 1888 underviste hun på skolen. Da Kunstakademiets Kunstskole for Kvinder åbnede, blev hun optaget på den første årgang. Her studerede hun på modelskolen under Viggo Johansens vejledning indtil 1891. I 1890 udstillede hun et interiørmaleri på Charlottenborgs Forårsudstilling, og i 1890’erne foretog hun studierejser til Italien og Tyskland.

I 1892 oprettede Julie Meldahl sammen med Charlotte Sode en tegne- og maleskole for kvinder. Skolen blev indrettet i en pavillon ved Odd Fellow Palæet i Bredgade, hvor maleren Kristian Zahrtmann tidligere havde haft sin skole. På Julie Meldahls og Sodes skole lærte de unge kvinder de grundlæggende teknikker inden for tegning og maleri, så de kunne søge optagelse på Kunstakademiet. Skolen fungerede indtil omkring 1930, og mange af dens elever blev optaget på akademiet, men for lige så mange var skolen ikke mindst et samlings- og fristed. Her kom også unge kvinder, bl.a kvarterets godsejerdøtre, der som led i deres opdragelse lærte at tegne og male i vintersæsonen.

Beskrivelser og portrætter af Julie Meldahl

  • Lut Debois (red.): Kvindelige Kunstneres Samfund, 1991. Cras 53/1989. Berlingske Aftenavis 30. september 1926.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig