Faktaboks

Henriette Jørgensen
Nicoline Thomasine Henriette Jørgensen
Født
19. juni 1791, København
Død
19. november 1847, Ølstykke sogn
Arbejdsliv
Skuespiller
Familie

Forældre: bogholder Gert Diderich J. (1735-1810) og Henriette Rose (1757-95).

Henriette Jørgensen kom til verden i en velbeslået familie, der havde mulighed for at give deres døtre en uddannelse. Hun begyndte at spille amatørteater i det mest velanskrevne såkaldt dramatiske selskab, kendt under navnet Borups Selskab. Det var blevet oprettet i 1780 af bl.a. Knud Lyne Rahbek. Her samledes det højere borgerskabs sønner, og efter 1809 også døtre, om deres fælles lidenskab at spille komedie. I Borups Selskab opnåede Henriette Jørgensen scenemæssig rutine, men hun havde også en række medfødte talenter, herunder en strålende intelligens og en udpræget elegant, rank og høj fremtoning. Hendes samtidige, balletmester August Bournonville, karakteriserede hende som ualmindelig veludrustet til scenen, men ifølge ham manglede hun dog skønheden. Det diskvalificerede hende fra elskerindefaget, men hun indtog snart alle former for karakterroller, såvel i tragedien, i den heibergske vaudeville som i konversationsstykkerne. Hun debuterede 1816 på Det Kgl. Teater i rollen som Clementine i komedien Besøget eller Lyst til at glimre, men allerede året før var hun blevet ansat som kgl. skuespiller.

Henriette Jørgensen var et meget alsidigt talent. Hun efterfulgte Johanne Rosing i mange værdige moderroller, som fx dronning Bera i Adam Oehlenschlägers Hagbarth og Signe og fru Guldberg i Henrik Hertz’ Svend Dyrings Hus. Men hun var samtidig meget brugt i det komiske repertoire. Ludvig Holbergs Magdeloner blev en af hendes specialiteter. I 1826 medvirkede hun ved førsteopførelsen af J.L. Heibergs vaudeville Aprilsnarrene, og hun blev således den første Frøken Trumfmeier. Hendes sidste rolle var Else David Skolemesters i Holbergs Barselstuen i 1845, og måneden efter tog hun sin afsked. Hendes samtidige, teaterkritikeren Thomas Overskou, beretter, at Henriette Jørgensen trak sig tilbage, mens hun endnu var på sit højeste, netop fordi hun ikke ønskede at overleve sit eget talent. Hendes arvtager på teatret blev Julie Sødring. Bournonville sammenlignede de to og mente, at mens Henriette Jørgensen var vittig og havde komisk styrke, så var Sødring morsom og naiv i sin komik. Blandt kolleger og publikum havde Henriette Jørgensen et godt ry, både fagligt og menneskeligt. Med sin ordentlige forvaltning af talent og med sin livsførelse uden for scenen var hun stærkt medvirkende til forbedringen af skuespillerstandens omdømme. Fra tidligere tiders gøglere og letlevende kvinder forvandledes de nu til gode, nyttige og agtede borgere i det samfund, der før havde stødt dem fra sig. Henriette Jørgensen levede endnu et par år efter at have trukket sig tilbage fra teatret. Hun oversatte en fransk komedie Rodolphe af E. Scribe og Mélesville, der under titlen Broder og Søster blev opført i 1834. Hun forblev ugift og levede først med sine forældre, siden alene. Hun tilbragte sit otium hos en broder i Ølstykke.

Beskrivelser og portrætter af Henriette Jørgensen

  • Tegn. fra 1827 af C.W. Eckersberg i Teatermus. Stik fra 1828 af C.V. Bruun i Teatermus. Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig