Faktaboks

Helga Mollerup
Helga Bruhn Mollerup
Født
23. juli 1900, Hull, England
Død
5. marts 1984, København
Arbejdsliv
Lærer, bibliotekar og fagkonsulent
Familie

Forældre: sognepræst Hans Peter Martin M. (1866-1929) og Amalie Louise Bruhn (1864-1928).

Helga Mollerup voksede op i et socialt engageret præstehjem i København Faderen H.P. M. var en ledende skikkelse inden for slummissionen og de store vækkelsesmøder ved århundredets begyndelse og desuden medstifter af Kirkens Korshær, der arbejdede for de dårligst stillede i samfundet. Helga Mollerup vidste tidligt, at hun ville arbejde med børn, og gennem bogen Biblioteker og Folkeopdragelse, 1916, af Valfrid Palmgren Munch-Petersen stiftede hun bekendtskab med de nye amerikanske børnebiblioteker. Efter nysproglig studentereksamen fra Nørre Gymnasium 1920 og filosofikum 1922 fra Københavns Universitet opsøgte hun stadsbibliotekar J. Aarsbo, som rådede hende til at tage en lærereksamen, fordi “ingen vil respektere et Menneske, der kun er Børnebibliotekar”. I 1924 tog hun lærerindeeksamen fra N. Zahles Seminarium og studerede derefter et år ved Carnegie Library School i Pittsburg, USA. Da hun vendte hjem med en uddannelse som børnebibliotekar i bagagen, blev hun ansat som den første børnebibliotekar i København

Helga Mollerups første opgave blev at føre tilsyn med arbejdet i byens tre børnelæsestuer, der lå i tæt befolkede kvarterer, passet af ringe aflønnede lærerinder, hvis kår hun forsøgte at forbedre. Selv blev hun først fast ansat fem år senere, da hun blev leder af det første egentlige børnebibliotek i Danmark i Lyrskovgade på Vesterbro. Hun gjorde børnebiblioteket til et fristed midt i storbyen ved at lægge vægten på det sociale biblioteksarbejde, som hun havde stiftet bekendtskab med i USA. Hun organiserede eventyrtimer med fortælling og oplæsning, og satte børnene i gang med at spille teater og musik. Nogle forældre var knap så begejstrede for, at børnene tilbragte så mange timer på biblioteket. Især pigerne havde pligter i hjemmet med indkøb og aftensmad. Men Helga Mollerups meget personlige og engagerede arbejde blev med taknemmelighed husket af mange børn, bl.a. af digteren Tove Ditlevsen. Efter Vesterbro blev Helga Mollerup 1940 ledende børnebibliotekar i Brønshøj. Fra 1949 var hun som børnebiblioteksinspektør ansvarlig for den nyoprettede institution Københavns kommunes børnebiblioteker. Hun udbyggede samarbejdet mellem skole- og børnebiblioteker og knyttede kontakt med pionererne inden for den begyndende læsepædagogik. I 1964 gik hun på pension.

Børnelitteraturen lå Helga Mollerup stærkt på sinde, og hun gjorde sin indflydelse gældende i Danmarks Biblioteksforenings børnebogsudvalg. Hun udarbejdede børnebogskataloger og nedfældede sin markante opfattelse af de krav, der burde stilles til børnelitteraturen og børns læsning i værket Børns Yndlingsbøger, 1947. Bogen var det første forsøg i dansk biblioteksvæsen på at definere børns litteraturbehov på forskellige udviklingstrin. Hendes pionerindsats omfattede også børnebibliotekarernes særlige uddannelse, hvor hun fra starten i 1942 underviste på Statens Biblioteksskoles børnebibliotekarkurser. Her prægede hun mere end én generation af børnebibliotekarer. Hun var i den forbindelse medarbejder ved Lærebog i Biblioteksteknik og dansk Biblioteksvæsen, 2. udg. 1945. I sit arbejde var hun omgivet af gode kolleger, der loyalt stod sammen om børnebibliotekssagen. Alligevel måtte hun ind imellem kæmpe hårdt for sine idéer, der i begyndelsen virkede udfordrende på mange kolleger og besluttende myndigheder, men som kom til at bane vejen for det moderne børnebiblioteksarbejde.

Beskrivelser og portrætter af Helga Mollerup

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Børn, bøger, biblioteker, 1981. Bibliotek 70 6/1984. Bogens Verden, 1964, s. 377-78. Børn og Bøger 2/1964.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig