Faktaboks

Hedvig Reinhard
Hedvig Laura Reinhard
Født
5. juni 1865, Hillerød
Død
9. december 1952, Vridsløse, Herstedvester sogn
Arbejdsliv
Akademiker, læge, speciallæge, overlæge, doktor, forsker og skolelæge
Familie

Forældre: overlærer Johan Clemens Tode R. (1817-1901) og Antoinette Hedevig Christine Bentzon (1830-1908).

Hedvig Reinhard blev født i et socialt engageret lærerhjem i Hillerød, en storebroder Joachim R. blev forfatter, lillebroderen K. R. søofficer og den første direktør for DFDS (Det Forenede Dampskibs-Selskab). Selv blev hun 22 år gammel student som privatist i 1887 og medicinsk kandidat fra Københavns Universitet 1895. Herefter virkede hun som reservelæge på Kysthospitalet Refsnæs, der dengang behandlede børn med tuberkuløse knoglelidelser. I begyndelsen af 1899 fungerede hun et par måneder som konstitueret overlæge på hospitalet og blev derved den første kvindelige læge i en chefstilling. Der skulle gå endnu 17 år, før den første kvinde blev ansat som overlæge: Bodil Bloch i 1916 ved Vodskov Åndssvageanstalt. Efter endnu et par hospitalsansættelser, bl.a. på Dronning Louises Børnehospital, åbnede Hedvig Reinhard 1902 en praksis i København, som hun drev til sin død. 1903-07 var hun tillige assistent på professor Herman Slomanns klinik. Han var Danmarks første ortopæd i moderne forstand, og det var derfor naturligt for Hedvig Reinhard, at hun under sin ansættelse her udarbejdede afhandlingen Om Muskeltransplantation ved Lammelser, som i 1912 gav hende den medicinske doktorgrad som den tredje kvinde i Danmark; Eli Møller og Johanne Christiansen var de to første. Da der samme år efter pres fra kvindeorganisationerne blev åbnet mulighed for ansættelse af kvindelige skolelæger i Københavns kommune, blev Hedvig Reinhard ansat som den første. Hun blev tilknyttet de to nyeste skoler i Vognmandsmarken og på Bispebjerg. På disse skoler gik der både piger og drenge, og hun aflagde ugentlige besøg for at undersøge børnenes helbredstilstand, mens behandling blev overladt til deres sygekasselæge. I 1918 kronede hun sin årelange beskæftigelse med børns sygdom og sundhed, da hun opnåede anerkendelse som speciallæge i pædiatri, i øvrigt som den første kvinde.

Som mange af de tidlige kvindelige akademikere engagerede Hedvig Reinhard sig kvindesagligt, først som bestyrelsesmedlem i Foreningen imod Lovbeskyttelse for Usædelighed, der bekæmpede den offentlige prostitution og i 1906 opnåede dens afskaffelse. Senere stillede hun sin ekspertise til rådighed for Danske Kvinders Nationalråd som medlem af dets sundhedsudvalg fra 1911, og hun deltog i Dansk Kvindesamfunds (DK) familieretlige udvalg 1912 som lægesagkyndigt medlem. Hun var suppleant til DKs styrelse i 1913 og meldte sig i den hidsige debat om kvinders politiske deltagelse efter Grundlovsændringen i 1915 på den fløj, der gik ind for et kvindeparti. Hendes kristne grundholdning førte hende ind i Kristne Kvinders Vælgerforening, hvor hun sad i bestyrelsen 1916, og til et stort socialt arbejde i bestyrelserne for Mødrehjælpen i Valby og Børnesanatoriet i Snekkersten. Også mindrebemidlede patienter i hendes praksis nød godt af hendes filantropiske sindelag. I midten af 1920’erne sluttede hun sig til den anti-idealistiske Tidehvervsbevægelse, der ville fundere kristendommen i den konkrete og daglige eksistens. Hun blev en af bevægelsens tidlige ordførere, og hendes angreb på professor Eduard Geismar i Tidehverv 1928 indledte et forbitret opgør med de kirkelige autoriteter, deres idealisering og synet på seksualitet som noget syndigt.

Beskrivelser og portrætter af Hedvig Reinhard

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

  • Kysthospitalet Refsnæs
  • Foreningen imod Lovbeskyttelse for Usædelighed
  • Dansk Kvindesamfund
  • Kristne Kvinders Vælgerforening
  • Mødrehjælpen i Valby (se Mødrehjælpen)
  • Børnesanatoriet i Snekkersten

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig