Faktaboks

Harriet Førslev
Harriet Maybell Førslev
Født
4. august 1906, Mølholm sogn
Død
11. september 1971, København
Arbejdsliv
Flyver og foredragsholder
Familie

Forældre: grosserer Anders Lassen Bertelsen (1862-1942) og Kornelia Bertelsen (1872-1931).

Gift 24. december 1930 med generalløjtnant Carl Christian Jacob F., født 27. januar 1891 i Sneslev, Førslev sogn, død senest 31. marts 1959, s. af gårdejer Jacob Hansen og Louise Schou.

Som den første kvinde i Danmark, der fik flyvercertifikat, er Harriet Førslev en pionerskikkelse i dansk flyvning. Hun blev født i Mølholm ved Vejle, uddannet på Niels Brocks Handelsskole 1925 og student fra kursus i København 1927, hvorefter hun påbegyndte et studium som translatør i fransk. Her mødte hun flyverofficeren Christian F., der senere blev chef for Flyvevåbnet. De blev gift juleaften 1930. Inspireret af sin mand rejste Harriet Førslev til England, hvor hun på skolen i Hamble ved Southampton i 1932 fuldendte prøverne til privatflyvercertifikat, ifølge bladet Flyv “med særlig Glans”. I bladets lykønskning ved hjemkomsten hed det, at hun var “den af Skolens Elever, der har faaet Lov at gaa Solo efter den korteste Tids Dobbeltstyring”. Tre år efter tog Fanny Junkers som den første kvinde flyvercertifikat i Danmark. Det var som svæveflyver, at Harriet Førslev indlagde sig størst fortjeneste. I 1937 og 1938 tog hun til Grunau i Tyskland for at få sig en svæveflyveruddannelse og satte i denne forbindelse dansk varighedsrekord med 7 t. og 25 min. Under opholdet i Tyskland optog hun en instruktionsfilm om svæveflyvning. Aeronautisk Selskab inviterede hende som den første kvindelige foredragsholder i selskabets historie til at fortælle om uddannelsen og vise filmen. På alle måder engagerede hun sig i flyvesporten, og hun gav adskillige opvisninger i såvel Danmark som udlandet. I 1939 blev hun medarbejder på Flyvebladet, i årene 1940-45 var hun sekretær for Dansk Svæveflyver Union, medlem af Aeronautisk Selskabs bestyrelse og æresmedlem af Norsk Aeroklub.

Regeringen nedsatte efter Anden Verdenskrig et forsvarsudvalg, og da det i 1949 blev klart, at resultatet ville blive oprettelsen af et selvstændigt flyvevåben, besluttede en gruppe forsvarsinteresserede kvinder med Else Martensen-Larsen som primus motor og Harriet Førslev som aktiv medspiller at arbejde for oprettelsen af et kvindekorps i det nye værn. Resultatet blev, at Kvindeligt Flyvekorps blev oprettet på korpsets protektrice dronning Ingrids fødselsdag i 1953. Harriet Førslev var medlem af den første bestyrelse og udnævntes i 1953 til korpsets æresformand. Korpsets ledelse lagde megen vægt på, at de tjenstgørende medlemmer deltog i forskellige sportsaktiviteter, som blev arrangeret for flyvevåbnets eget personale. Mange idrætsinteresserede medlemmer meldte sig, og for at understøtte dette arbejde skænkede Harriet Førslev en vandrepokal, der skulle tildeles vinderen af Kvindeligt Flyvekorps’ årlige mesterskab i terrænløb. I perioden mellem 1946 og 1950 boede Harriet Førslev med sin mand i Washington, hvor han fungerede som militær- og luftattaché. Parrets eventyrlyst gav sig udslag i, at de, da han blev pensioneret i 1956, drog ud på en 90.000 km biltur gennem Nord-, Central- og Sydamerika og hele Afrika. I 420 døgn rejste de rundt i deres “hus på hjul”, og Harriet Førslev skrev mange artikler om dette begivenhedsrige kapitel i deres liv.

Harriet Førslev var aktiv foredragsholder og skribent og bidrog på mange måder til udvikling og formidling af svæveflyvningen. Hun beskrives som en charmerende, modig, uforfærdet kvinde og en hjælpsom kammerat, og hun kom til at fungere som forbillede for mange kvinder. I 1959 forsvandt hendes mand, der på dette tidspunkt var svækket af sygdom, under en spadseretur fra hjemmet nær Furesøen, og først to måneder senere blev han fundet druknet. Tragedien mærkede hende, “men kun den allernærmeste vennekreds kunne registrere tegnene. Harriet Førslev bar aldrig sine følelser udvendig,” som det hed i en nekrolog. Harriet Førslev fik i 1932 Danske Flyveres sølvplaquette.

Beskrivelser og portrætter af Harriet Førslev

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Jyllands-Posten 27. juni 1943.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig