Faktaboks

Fanny Vedel
Fanny Annette Vedel
Født
2. juli 1863, København
Død
9. maj 1943, København
Arbejdsliv
Akademiker og fabriksinspektør
Familie

Forældre: direktør Peter August Frederik Stoud V. (1823-1911) og Fanny Vendela Armida Hebbe (1833-1912).

Fanny Vedel var en pioner for de offentligt ansatte kvinder. Hun kom fra et hjem, der tilhørte embedsaristokratiet. Især på moderens side var der tillige forbindelser til kunstneriske miljøer. Hun var datter af en af 1900-tallets mægtigste embedsmænd og den faktiske bærer af dansk udenrigspolitik i ca. 35 år. Peter V. var ikke kvindesagens varme støtte. Han frygtede konsekvenserne af radikale ændringer ved den bestående samfundsorden. Kun nølende bøjede han sig for datterens ønske om at tage studentereksamen, uanset at hun havde vist anlæg for matematik. Endnu vanskeligere var det for Fanny Vedel og hendes moder at overtale ham til at acceptere, at hun påbegyndte et universitetsstudium. Men hun blev dog student 1887, læste derefter matematik hos matematikeren og politikeren C.G. Andræ og studerede senere i Stockholm. 1894-96 var hun ammanuensis i matematik ved Stockholms Universitet. I 1896 blev hun assistent i Statens statistiske Bureau, forløberen for Danmarks Statistik, som siden 1879 var en af de få arbejdspladser, højtuddannede kvinder kunne kom ind på. I 1895 var Marcus Rubin med støtte fra Peter V. blevet direktør for denne institution. Her arbejdede Fanny Vedel især med socialstatiske undersøgelser. Hun blev i 1901 som den første kvinde udnævnt til inspektør ved Arbejds- og Fabriktilsynet, hvor hun virkede til 1921. Selve ansættelsessagen blev behandlet af hendes broder, den senere departementschef Henrik V., der var ansat i Indenrigsministeriet, hvorunder tilsynet sorterede.

Fanny Vedels opgaver omfattede især tilsynet med kvindeligt personale på de kbh.ske fabrikker og arbejdspladser, fx tekstilfabrikker og systuer. Tilsynet, der særligt var koncentreret om lokaler, arbejdstid og hygiejne, var med til at rette op på de dårlige forhold, kvinderne oftest arbejdede under. Opgaven var stor. Det var vanskeligt at overkomme arbejdet, også selvom Fanny Vedel med årene blev støttet af to assistenter Julie Arenholt og Ragna Schou. Antageligt derfor opgav hun embedet, inden hun fyldte 60 år. Få måneder efter, at hun var blevet fabriksinspektør, var Fanny Vedel gået ind i Kvindelig Læseforenings bestyrelse. Her udrettede hun et betydeligt arbejde med at rationalisere regnskabsvirksomheden, da hun nogle få år senere blev kasserer. Det førte dog også til, at hun trådte tilbage efter en konflikt med formanden Sophie Alberti, der ikke følte sig tilstrækkeligt informeret om Fanny Vedels initiativer. Efter at være trådt ud af statstjenesten 1921 koncentrerede hun sig især om det nordiske arbejde. Hun var således medlem af bestyrelsen for Foreningen Norden 1925-41. I samme tidsrum var hun medredaktør af Nordisk Tidskrift för Vetenskap, Konst och Industri, udgivet af Den Letterstedtska Föreningen, i hvis danske afdeling hun også var bestyrelsesmedlem og sekretær.

Beskrivelser og portrætter af Fanny Vedel

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Fortid og nutid 3/1991.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig