Faktaboks

Ellen Hartmann
Født
17. marts 1895, København
Død
22. februar 1982, København
Arbejdsliv
Akademiker, oversætter, redaktør og lærer
Familie

Forældre: inspektør Fritz Johan Christian H. (1865-1936) og Agnes Jørgine Langvadt (1854-1949).

Ellen Hartmann var en stilfærdig og beskeden, men meget engageret formidler af svensk sprog og kultur. Hun voksede op i et københavnsk borgerligt hjem præget af stor optagethed af kunst og omgang med kunstnere. Efter studentereksamen fra Ingrid Jespersens Skole 1913 studerede hun på Københavns Universitet, hvor hun 1923 blev cand.mag. i dansk, latin og fransk. 1924-41 var hun lærer ved Nørre Gymnasium. Fra 1929 var hun tillige ansat ved Danmarks Lærerhøjskole, 1961-65 som lektor, og frem til 1967 underviste hun i svensk ved Lærerhøjskolens årskurser. 1929-40 var hun desuden tilknyttet den svenske skoleradio som dansklærer. Ellen Hartmann begyndte tidligt at arbejde sammen med den svenskfødte Valfrid Palmgren Munch-Petersen, der var lektor i svensk ved Københavns Universitet. Samarbejdet førte bl.a. til, at hun blev lærer i dansk for kronprinsesse Ingrid, da denne i 1935 kom til Danmark, en opgave, hun løste med stor dygtighed.

Sammen med Munch-Petersen udgav Ellen Hartmann i 1939 en lille Svensk-dansk Ordbog, der siden er kommet i adskillige oplag. Den efterfulgtes af Farlige Ord og lumske Ligheder i Svensk og Dansk, 1944. De to filologers fælles hovedværk er den store Svensk-dansk ordbog, 1954, der er kommet i tre udgaver og fortsat trykkes i nye oplag. Ordbogen lægger hovedvægten på det skønlitterære sprog, men den medtager desuden dagligdags og slangagtige ord, hvis de optræder i trykte tekster. Også Ellen Hartmanns øvrige pædagogiske forfatterskab i form af en kortfattet svensk sproglære, læsestykker til undervisningsbrug og teksthæfter til undervisning i dansk og svensk radio blev til i samarbejde med Munch-Petersen. Derudover har Ellen Hartmann oversat en række svenske bøger, bl.a. af den feministiske journalist og forfatter Elin Wägner, og hun har anmeldt svensk litteratur i Aalborg Stiftstidende. Hun var medlem af Kvindelige Akademikeres bestyrelse 1922-25 og i en lang årrække bestyrelsesmedlem i Svenska Föreläsningsföreningen i København

Ellen Hartmanns pædagogiske virksomhed var centreret om at skabe bedre betingelser for svensk-dansk forståelse ved undervisning, ved at tilvejebringe sproglige hjælpemidler og ved at oversætte svensk litteratur. Hun og Munch-Petersen supplerede gennem deres livslange samarbejde hinanden ved at have udgangspunkt i hvert sit sprog, men det er vanskeligt at udrede, hvem der har ydet hvad til ordbogsarbejdet. Som personer var de modsætninger. Munch-Petersen var udadvendt, socialt engageret og kendt som en fremragende taler. Ellen Hartmann var ifølge sin mest kendte elev, kronprinsesse Ingrid, stilfærdig og tilbageholdende som lærer, og hun huskes i det hele taget som en til det yderste reserveret og næsten sky person. Hendes forkærlighed for alt svensk førte til, at hun også engagerede sig i Svenska Gustafskyrkan i København, hvor hun var et meget aktivt medlem af menigheden. Ellen Hartmann var en dansker, der fandt sin livsopgave i formidling af svensk sprog, og som følte sig hjemme i svensk kultur, symbolsk udtrykt i at hun ved visse lejligheder optrådte i den traditionelle dragt fra Leksand. Hun modtog Tagea Brandts Rejselegat 1943, blev 1954 ridder af Dannebrogordenen og fik tildelt den Svenske Vasa Orden.

Beskrivelser og portrætter af Ellen Hartmann

  • Mal. fra ca. 1907 af Carl Wentorf. Buste fra 1926 af Carl J. Bonnesen. Tegn. fra 1945 af Otto Christensen. Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig