Faktaboks

Elise Smith
Anna Elisabeth (Elise) Johanette Smith
Født
12. november 1862, Holbæk
Død
8. januar 1920, Holbæk
Arbejdsliv
Skolebestyrer, skoleleder og lærer
Familie

Forældre: købmand Harald Lunding S. (1832-76) og Isabella Marie Tabitha Galskjøt (1835-1921).

Bofælle 1897-1919: lærer Ingeborg Clara Langmann, født 3. april 1876 Hamburg, død 12. oktober 1936 i Silkeborg, d. af vaskeriejer Rudolf L. og Clara Waitz.

Elise Smith blev født som nr. fire og første pige i en veletableret Holbækfamilie, der i alt fik 11 børn. Hendes fader var, som sin fader før ham, købmand og blev direktør for Holbæk Dampmølle, og moderen var datter af byens sognepræst. Elise Smith blev sendt i Sophie Petersens lille, eksklusive skole i hjembyen og fik derefter sin uddannelse i København hos Natalie Zahle, fra hvis lærerindekursus hun tog eksamen i 1888.

Efter nogle år som huslærerinde blev hun ansat ved Marie Kruses Skole, drev derefter en lille pigeskole i Hellerup og afløste så i 1897 skolebestyrer Albertine Sørensen som leder af den pigeskole i Århus, der endnu bærer Elise Smiths navn. Skolen var et aktieselskab, så Elise Smith lejede bygningen, opført i 1884, men købte undervisningsmateriel og inventar af Albertine Sørensen. Denne havde været en for sin tid progressiv skoleleder, men Elise Smith var klar over, at hvis en stor privat pigeskole skulle overleve, skulle den følge tidens krav om kvalificering af eleverne og blive eksamensskole. Hun overtalte bestyrelsen til en udvidelse af bygningen, der gav plads til faglokaler, og justerede fag- og timefordelingen, så hendes ansøgning om dimissionsret i 1900 kunne imødekommes. 1901 dimitteredes første gang til almindelig forberedelseseksamen, fra 1909 til realeksamen. Elise Smith havde, ikke uden økonomiske ofre, gennemført en hurtig omkalfatring af et gammelt institut og bragt det på niveau med tidens bedste højere pigeskoler. I 1915 var elevtallet vokset fra 165 i 1897 til ca. 250, for størstepartens vedkommende børn af det bedre borgerskab i Århus.

Elise Smith havde en stor lærerstab i sit brød, men altid langt flere lærerinder end lærere. Hendes fremragende pædagogiske evner fik betydning ikke blot for eleverne, men for adskillige unge, uprøvede lærerkræfter. Hendes egne fag var sprogfag, men hendes omhu for alle skolens discipliner var stor, bl.a. fik de naturvidenskabelige fag sjældent gode arbejdsbetingelser. Der blev således meget tidligt anskaffet materiel til elevøvelser i fysik. Blandt lærerne var 1900-08 den nyuddannede Hulda Pedersen, senere pioner på seksualundervisningens område. Det er betegnende for Elise Smiths fremsynethed, at Hulda Pedersen allerede da i de store klasser fik lov at afprøve sine idéer om seksualoplysning i skolen. Elise Smith havde bolig i skolebygningen, hvor hun delte husholdning med kollegaen Ingeborg Langmann, der underviste i dansk, tysk og fransk. De to har på alle måder været modsætninger: Elise Smith var lille, spinkel, lidt svagelig, men elsket og respekteret af alle. Langmann var stor og kraftig, elskede at snedkerere i sit værksted, men som lærer skrap, ja frygtet af mere ængstelige sjæle.

Elise Smith bragte i 1897 en ny tids pædagogiske tanker om pigeoplæring og uddannelse til Århus og omsatte dem til praksis i en af landets ældste pigeskoler. Uden hendes betimelige indsats havde skolen formentlig måttet lukke. Hun engagerede sig også fagpolitisk som bestyrelsesesmedlem af foreningen Den danske Pigeskole 1909-18. Allerede i 1919 blev hun af sygdom tvunget til at trække sig tilbage, og hun døde året efter.

Beskrivelser og portrætter af Elise Smith

  • Foto i Elise Smiths Skole.
  • Adda Hilden (red.): Pigernes skole, 1989. G. Spelling Østergaard (red.): Elise Smiths Skole, 1984. Bog og Naal 2/1920.
  • Skolearkiv på Elise Smiths Skole.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig