Faktaboks

Benedikte
Benedikte Astrid Ingeborg Ingrid
Født
29. april 1944, Amalienborg
Arbejdsliv
Protektor
Familie

Forældre: kong Frederik 9. (1899-1972) og Ingrid af Sverige (født 1910).

Gift 3. februar 1968 med prins Richard Casimir Karl August Konstantin til Sayn-Wittgenstein-Berleburg, født 29. oktober 1934 i Giessen, Tyskland, s. af fyrst Gustav Albrecht til Sayn-Wittgenstein-Berleburg og Margareta Fouché d’Otrante.

Børn: Gustav (1969), Alexandra (1970), Nathalie (1975).

Titel
Prinsesse

Efter prinsesse Benediktes ægteskabet med prins Richard i 1968 flyttede hun til slottet Berleburg i delstaten Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Hun bevarede en tæt forbindelse med kongefamilien og påtog sig i en række danske protektorater og æreshverv. På billedet ses hun med sin forlovede, prins Richard, i Berleburg.

.

Prinsesse Benedikte. Foto fra 2015.

.

Som arveberettiget til den danske trone har Benedikte i tilfælde af dronning Margrethe 2.s eller kronprins Frederiks fravær ofte fungeret som rigsforstander. Benediktes to døtre, Alexandra og Nathalie, fik i 1998 dansk statsborgerskab, men erhvervede ikke derved umiddelbart en plads i arvefølgen. Benedikte modtager ikke apanage fra den danske stat, men hun har en fast lejlighed og et sekretariat i Frederik 8.s Palæ på Amalienborg, hvor også dronning Ingrid bor, ligesom hun har disposition over en af kongehusets biler. Som sine to søstre gik hun i N. Zahles Skole, afbrudt af et kostskoleophold i England i 1957. Hun supplerede uddannelsen med et ophold på den internationale skole Brilliantmont i Lausanne, Schweiz 1960-61. Senere fulgte hun et praktisk kursus i design og kjolesyning på Margretheskolen, som hun senere blev protektor for.

Efter ægteskabet med prins Richard i 1968 flyttede Benedikte til slottet Berleburg i delstaten Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Hun bevarede dog en tæt forbindelse med kongefamilien og er ofte på besøg i Danmark alene eller med sin familie. Hun påtog sig i de efterfølgende år mange danske protektorater og æreshverv samt medlemskaber, der dels afspejler hendes stærke engagement i ridesport og hesteavl, fx Dansk Ride Forbund og Foreningen Hestens Værn, dels hendes interesse for børn og unge, handicappede og syge, bl.a. SOS-Børnebyerne og Dansk Handicap Idræts-Forbund. Efterhånden har hun overtaget flere af dronning Ingrids mangfoldige hverv. I 1965 afløste hun således sin moder som formand for Pigespejdernes Fællesråd. Benedikte blev i 1963 æresmedlem af Sportsrideklubben og i 1975 af Kgl. Dansk Jagtklub.

Beskrivelser og portrætter af Benedikte

  • Mal. fra 1960 af Harald Hansen på Amalienborg. Mal. fra 1993 af Dmitry Zhilinsky på Berleburg. Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Merete Wilkenschildt: Kongeligt leksikon, 1998.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig