Faktaboks

Annie Schondel
Annie Louise Schondel
Født
18. juli 1909, Kerteminde
Død
16. marts 1999, Frederiksberg
Arbejdsliv
Akademiker, læge, speciallæge, doktor, skolelæge og forsker
Familie

Forældre: læge Otto Emil S. (1877-1954) og Melitta Kronmann (1883-1964).

Gift 18. december 1947 med læge Ole Helge Christensen, født 26. oktober 1903 i Herlufmagle sogn, død 3. maj 1969 på Frbg., s. af gårdejer Valdemar C. og Karen Kirstine Jørgensen. Ægteskabet opløst 1953.

Annie Schondel blev student fra Rysensteen Gymnasium i 1927. I 1934 blev hun medicinsk kandidat fra Københavns Universitet, 1947 speciallæge i børnesygdomme og året efter dr.med. på afhandlingen Undersøgelser over Aneurinudskillelsen i Urinen hos sunde og syge Børn. Efter at have uddannet sig ved kbh.ske hospitaler var hun 1948-79 ledende læge ved Børneplejestationen, tilknyttet Sundby Hospital. Samtidig var hun 1949-79 skolelæge i Københavns kommune og tilsynsførende læge ved forskellige børnehaver og vuggestuer, ligesom hun 1949-84 havde egen praksis som speciallæge i børnesygdomme.

Annie Schondels videnskabelige interesse rakte ud over hendes eget specialområde og omfattede især emnerne socialmedicin og kvinders sygdomme. I 1946 blev hun medlem af Danske Kvindelige Lægers Klub (KLK), som fra 1983 kom til at hedde Danske Kvindelige Lægers Forening. Her mødte hun kolleger, bl.a. Agnete Bræstrup og Inge Jespersen, der delte hendes interesse for forbedring af børns og kvinders forhold. Hun havde selv prøvet at blive diskrimineret som kvindelig læge og ønskede at gøre en indsats for at ændre det. I KLKs store undersøgelse 1952-53 om Københavnske Husmødres Miljø og Almentilstand var hun en af undersøgerne og medforfatter ved offentliggørelsen af resultaterne i Ugeskrift for Læger 1954. Også i undersøgelsen om kvindelige lægers forhold i Danmark, som KLK gennemførte 1965-66, var Annie Schondel meget aktiv. Undersøgelsen blev præsenteret ved en kongres i den internationale kvindelige lægeforening Medical Women’s International Association (MWIA) i USA 1966 og offentliggjort i Ugeskrift for Læger 1967. I kraft af sin store grundighed blev undersøgelsen til megen nytte i forskningen om kvindelige læger.

I 1959 blev Annie Schondel medlem af KLKs bestyrelse, og 1963-78 var hun formand efter Sigbrit Christensen. Også efter sin formandsperiode fortsatte hun bestyrelsesarbejdet i foreningen til 1984, og var fx i 1979 med til at organisere den 5. nordeuropæiske MWIA-kongres om forebyggelse og behandling af multihandicappede børn, som KLK var vært for. Hun vedblev at deltage i MWIAs kongresser og i samarbejdet med de øvrige nordiske kvindelige lægeforeninger, til hun var højt oppe i årene. Da Danske Kvindelige Lægers Forening og Gruppen for Medicinsk Kvindeforskning i anledning af 100-års jubilæet for den første kvindelige læge Nielsine Nielsen udgav I Nielsines fodspor, 1984, fik Annie Schondel brug for sin store viden om kvindelige læger og deres arbejdsforhold gennem tiderne. Sammen med forskningsbibliotekar Kirsten Sølvsten Sørensen skrev hun den indledende artikel til bogen om de første 50 år fra 1885 til 1934. Foruden en række tidsskriftsartikler om børnesygdomme har hun skrevet Pædiatri for barneplejersker, 1953.

Beskrivelser og portrætter af Annie Schondel

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Aggi Kjær (red.): Kvindelige læger ser på sundhed og sygdom, 1998.

Tilknytning til organisationer

  • Børneplejestationen ved Sundby Hospital
  • Københavns Kommune
  • Danske Kvindelige Lægers Klub (se Danske Kvindelige Lægers Forening)

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig