Faktaboks

Vilhelmine Holstein
Vilhelmine Juliane Holstein
Født
30. juli 1788, Brahetrolleborg, Brahetrolleborg sogn
Død
8. oktober 1868, Holsteinborg, Holsteinborg sogn
Familie

Forældre: greve Johan Ludvig Reventlow (1751-1801) og Anna Sybilla Schubart (1753-1828).

Gift 4. maj 1808 med godsejer, lensgreve Frederik Adolph H., født 18. oktober 1784 på Waterneverstorf, Holsten, død 21. maj 1836 på Holsteinborg, Holsteinborg sogn, s. af lensgreve Heinrich H. (1748-96) og Friderica Christiane Maria Rantzau-Breitenburg (1762-1831).

Børn: Ludvig (1815), Christian Johannes Ernst (1826).

Titel
Adelig

Vilhelmine Holstein voksede op i det stærkt reformprægede hjem på Brahetrolleborg, hvor hun modtog impulser fra tidens progressive filantropiske og pædagogiske strømninger. Ved sit ægteskab knyttede hun forbindelse mellem den Reventlowske familie og Holsteinborg på Sydvestsjælland. Hun og hendes mand lensgreve F.A. H. kom her til at repræsentere videreførelsen af de reformbestræbelser på landbrugets, skole- og skovvæsenets område, som fra 1780’erne havde været båret af hendes fader og farbroderen Christian Ditlev Reventlow på Christianssæde. Farbroderen kom ofte på Holsteinborg, moderen Sybilla Reventlow opholdt sig her i længere perioder, og pædagogen Peter Villaume, der havde fundet husly på Brahetrolleborg, flyttede med til Holsteinborg, hvor han fik bolig på gården Fyrendal under grevskabet.

Vilhelmine Holstein fødte fire sønner, hvoraf de to døde ved fødslen. Hun var efter alt, hvad der foreligger, sin mands støtte i hans omfattende virksomhed både på grevskabet og i det offentlige liv, og efter hans tidlige død i 1836 kom hun i sin lange enkestand personligt til at repræsentere såvel arven fra hans tid som godsbesidder som reformtraditionerne fra brødrene Reventlows epoke. Hun stod i livlig forbindelse med omverdenen og tegnede også efter sønnen Ludvig H.s overtagelse af Holsteinborg på mange måder grevskabet. Hun blev hurtigt kendt som en beskytter af de gudeligt vakte kredse i det sydvestlige Sjælland i forholdet til de gejstlige og verdslige myndigheder, hun virkede for at få grundtvigsk prægede præster og lærere til de kald, hvor grevskabet havde kaldsret, og hun gav den norske lægprædikant Elling Eielsen mulighed for at holde gudelige forsamlinger på slottet. Vilhelmine Holstein fortsatte også aktivt sin mands arbejde inden for Det Danske Bibelselskab, og hun var ægteparret Anders og Dorothea Stephansen en stadig støtte i det børnehjems- og skolearbejde, de indledte på grevskabet i 1833, og som 1840 blev overflyttet til Holsteinsminde og 1852 satte frugt i oprettelsen af Hindholm Højskole.

Beskrivelser og portrætter af Vilhelmine Holstein

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Claus Bjørn: Den gode sag, 1992. Knud Banning: Degnekristne, 1958. Eline Boisen: – men størst er kærligheden, 1985.
  • Privatarkiv fælles med ægtefællen i Rigsarkivet.

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig