Faktaboks

Vibeke Storm Rasmussen
Født
14. september 1945, København
Arbejdsliv
Lærer, kommunalpolitiker, amtspolitiker, folketingsmedlem og amtsborgmester
Familie

Forældre: værkstedsmester Jørgen Rasmussen (født 1922) og sygeplejesekretær Birte Storm (født 1926).

Vibeke Storm Rasmussen blev som den ældste af tre søskende født i en socialdemokratisk familie på Amager. Hun blev student i 1964 fra Skt. Jørgens Gymnasium, dimitteredes fra Emdrupborg Lærerseminarium i 1969 og blev herefter ansat ved skolevæsenet i Ballerup. Det er især indlæring og skolestart, der har haft Vibeke Storm Rasmussens engagement og interesse. Som forfatter til et utal af bøger og pjecer om læse- og begrebsindlæring har hun markeret sig som en stærk fortaler for, at alle børn har ret til en god start og et bedre liv. 1974-93 var hun skolestartskonsulent for Ballerup kommune og fik i denne stilling sat fokus på børn med anden etnisk baggrund og deres særlige problemer med sprog og integration. Dette arbejde blev i begyndelsen opfattet som meget kontroversielt, men har med tiden fået større og større opbakning.

Vibeke Storm Rasmussen havde efter studentereksamen meldt sig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og var i studieårene engageret i det intellektuelt betonede socialdemokratiske debatforum Frit Forum, som har været udklækningssted for mange af samtidens markante politikere, fx Svend Auken og Mogens Lykketoft. I 1974 blev hun indvalgt i Albertslund kommunalbestyrelse som eneste kvinde. Det førte til, at hun stiftede Aktionsgruppen for frihed, lighed og solidaritet mellem kønnene for at få flere kvinder med i det politiske arbejde. Aktionsgruppen, der bl.a. talte Inge Fischer Møller, var en meget aktiv kraft i revitaliseringen af det socialdemokratiske kvinde- og ligestillingsarbejde i 1970’erne. Bl.a. var Vibeke Storm Rasmussen initiativtager til, at der på den første landsdækkende socialdemokratiske kvindekonference i Skovlunde i 1975 blev skabt en tradition for årlige socialdemokratiske kvindekonferencer. Hun har været kandidat til Folketinget i Gentoftekredsen og har i forbindelse hermed siddet i Folketinget i kortere perioder, men det har været i det amts- og kommunalpolitiske arbejde, hun har gjort sig stærkest gældende. Efter at have været medlem af Københavns amtsråd fra 1984 blev hun i 1992 valgt som den første kvindelige amtsborgmester i Københavns amt, en post, hun beholdt ved valget i 1996.

Vibeke Storm Rasmussen har ofte placeret sig i situationer, der bedst kan karakteriseres som “orkanens øje”. Hun måtte forlade hvervet som formand for Socialdemokratiets indvandrer- og flygtningeudvalg, da hun i slutningen af 1980’erne krævede stramninger på området. Hendes beslutning om at holde amtet uden for Hovedstadens Sygehusfællesskab i 1995 havde til formål at bevare amtsrådets indflydelse på sundhedspolitikken, men vakte vrede på Christiansborg og var med til at rejse debat om amternes afskaffelse. Som bestyrelsesformand 1994-97 for det nye kunstmuseum Arken i Ishøj blev hun i høj grad skydeskive for den offentlige forargelse efter afsløringen af museumslederen Anna Castbergs bedrag.

Beskrivelser og portrætter af Vibeke Storm Rasmussen

  • Foto i Arbejdermuseet og Arbejderbevægelsen Bibliotek og Arkiv.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig