Faktaboks

Vera Gebuhr
Født
15. maj 1916, Odense
Død
2014
Arbejdsliv
Skuespiller
Familie

Forældre: fabrikant Hjalmar Emanuel Christian G. (1890-1970) og Hilda Caroline Augustinus Pedersen (1894-1964).

Gift 26. august 1945 med forfatter Palle Fønss, født 30. september 1915 i Høvik sogn, Norge, død 19. december 1962, s. af skuespiller Olaf Holger Axel F. og Else Dorthee Bast.

Gift 2. april 1965 med civilingeniør Thomas Vrang, født 31. december 1910 i Vejle.

Børn: Tine (1947).

Vera Gebuhr
Et af højdepunkterne i Vera Gebuhrs karriere blev den ensomme, neurotiske førstedame frk. Jørgensen i Damernes Magasin i tv-serien Matador af Lise Nørgaard. Hun gennemspillede heri nådesløst hele registret af frøkenens personlige deroute. Foto fra 1999.
Vera Gebuhr
Af /Ritzau Scanpix.

Vera Gebuhr gennemgik i perioden 1937-39 skuespilleruddannelsen på Det Kgl. Teaters elevskole og blev som nybagt skuespiller engageret ved Folketeatret. Her debuterede hun som Gerd i Henrik Ibsens drama Brand og faldt hurtigt ind i teatrets faste ensemble. Hendes talent og noget sydlandske ydre gjorde hende ikke umiddelbart selvskreven til de søde ungpigeroller, og starten var nok lidt stilfærdig. Et gennembrud kom i 1950 som den unge datter i Arvingen, en dramatisering af Henry James’ roman Washington Square. Bladtegneren Hans Bendix bemærkede til hendes præstation, at “Vera rykker op i næste klasse.” Rollen som Olivia i Shakespeares Helligtrekongersaften, 1956, må betegnes som endnu et ryk.

Men det var først, efter at Vera Gebuhr i 1964 havde forladt Folketeatret for at friste en freelancekunstners noget usikre tilværelse, at talentet for alvor foldede sig ud. Det havde igennem årene stille og roligt fået lov til at modnes, og Vera Gebuhr fremstod nu som en spændende karakterskuespiller med særligt blik for det tragikomiske. Spændvidden var stor, fra det erotisk frustrerede til det raffinerede og sofistikerede. Det var nuancer, der kom frem i de mange komplicerede og forskelligartede moderroller, teatrene i en periode bød på, fx Alverdens rigdomme, 1973, af Eugene O’Neill på Odense Teater og moderen i Kat på et varmt bliktag, 1982, af Tennessee Williams på Det Danske Teater. Blandt forestillingerne på de kbh.ske teatre kan nævnes Ved målet, 1990, af T. Bernhard på CaféTeatret, og Yente i Sholem Aleichems musical Spillemand på en tagryg, 1991-92, på Nørrebros Teater. Et af karrierens højdepunkter blev den ensomme, neurotiske førstedame frk. Jørgensen i Damernes Magasin i tv-serien Matador af Lise Nørgaard. Hun gennemspillede heri nådesløst hele registret af frøkenens personlige deroute. I 1993 vendte hun tilbage til sin ungdoms scene Det Kgl. Teater, hvor hun spillede i Peter Asmussens Flammer, 1995-96. Hun fortsatte i øvrigt succesen fra CaféTeatret med at spille på utraditionelle scener ved at medvirke i forestillinger som Peter Asmussens Ungt blod, der 1992-93 blev opført på Fiolteatret, og Billimil af Gerz Feigenberg, der opførtes i Turbinehallerne 1996. Igennem årene har Vera Gebuhr tillige medvirket i adskillige film, måske ikke så meget i forreste række, men der har altid været tale om skarpe og pointerede karakterportrætter. I 1997 spillede hun fx en altdominerende moder i Anders Thomas Jensens kortfilm Wolfgang. To gange har hun været nomineret til Teaterpokalen, i 1990 og 1997. Det er betegnende, at begge nomineringer er faldet sent i karrieren. Vera Gebuhr har i sjælden grad forstået at spille på stadig nye strenge, og det på et tidspunkt i livet, hvor de fleste trækker sig tilbage. Hun tildeltes i 1997 Preben Neergaards Hæderslegat.

Beskrivelser og portrætter af Vera Gebuhr

  • Tegn. af Erik Werner i Teatermus. Tegn. af Hans Bendix samme sted Foto i Det Kgl. Bibliotek, Teatermus., Filmmus.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig