Faktaboks

Ulla Henningsen
Født
7. marts 1951, Kalundborg
Arbejdsliv
Skuespiller
Familie

Forældre: retsassessor Carl Henning H. (født 1918) og boghandler Anna Lise Christensen (født 1921).

Bofælle fra 1996: musiker Uffe Markussen, født 19. september 1952 i Frederikshavn, s. af lærer Eskild M. og parykmager Henny Samson.

Børn: Anders (1982).

Ulla Henningsen
Ulla Henningsen er blevet kendt for at spille kvinder i det store format. Hun blev landskendt, da hun 1978-1982 medvirkede i tv-serien Matador som sagførerdatteren Iben, der var gift med Kresten Skjern. Et andet højdepunkt er hendes rolle som Liva Weel i miniserien Kald mig Liva fra 1992. Foto fra 1995.
Ulla Henningsen
Af /Ritzau Scanpix.

De fleste af de figurer, Ulla Henningsen har spillet på teatret og på tv, har været kvinder i det store format. Hun er en udpræget moderne skuespillerinde, ikke uden forbindelse med den feministiske kvindefrigørelse. Men mange af sine bedste roller har hun fundet inden for det klassiske repertoire, især i Shakespeares dramaer, hvor hun har spillet Olivia i Helligtrekongersaften, 1979, Lady Macbeth i Macbeth, 1985, Kathrine i Trold kan tæmmes, 1991, og dronning Gertrud i Hamlet.

Ulla Henningsens tidlige karriere

Ulla Henningsen gennemgik 1970-72 Århus Teaters elevskole og var 1972-77 knyttet til dette teater, hvor hun bl.a. gjorde sig stærkt gældende i tidens Brechtrepertoire, fx som Grusche i Den kaukasiske kridtcirkel og som Jenny i Mahagonny.

Fra 1977 har hun spillet en lang række roller på teatrene i København og på Det Danske Teater, de fleste på Betty Nansen Teatret og dets anneksscene Edison, bl.a. i Molières Tartuffe, Jean Anouilhs Den dobbelte kærlighed og L. Noréns Vallombrosa. Det var også på Betty Nansen Teatret, hun 1986 nåede det første højdepunkt i sin karriere som moderen i musicalen Blodbrødre, på én gang imponerende og bevægende.

"Kald mig Liva" og andre tv-roller

På TV-Teatret har Ulla Henningsen bl.a. spillet Maria David i P.O. Enquists Tribadernes nat, men hun blev landskendt, da hun 1978-82 medvirkede i Lise Nørgårds tv-serie Matador som sagførerdatteren Iben, der var gift med Kresten Skjern.

Ligeledes på tv spillede hun i 1992 rollen som Liva Weel i forfatteren Sven Holms montage Kald mig Liva, der blev hendes karrieres andet højdepunkt. Det skyldtes ikke blot den måde, hvorpå hun levendegjorde den store primadonnas sejrrige og tragiske skæbne kunstnerisk og menneskeligt, men i lige så høj grad det suveræne foredrag af hendes viser. Ulla Henningsen sang dem næsten bedre end Weel selv, i tidens stil, men lige præcis så moderne, at grænsen mellem før og nu ikke blev en barriere, hvilket yderligere understregedes af komponisten Fuzzys musikalske akkompagnement.

Med cd’en The Man I Love, som hun udsendte 1996, kommer hendes stemme og musikalitet til fuld udfoldelse, og den viser hende også som en glimrende jazzvokalist.

Ulla Henningsen har som skuespillerinde næppe altid fået de opgaver, hendes talent har berettiget hende til. Og lige siden de unge år på Århus Teater har hun manglet noget i teknisk sikkerhed. Men hvor rollen og hun finder hinanden, hører hun til blandt sin tids største sceniske kunstnerinder.

Priser og hædersbevisninger

Ulla Henningsen har modtaget en række priser, bl.a. Henkel-Prisen i 1980, Tagea Brandts Rejselegat 1991 og samme år Johanne Luise Heibergs Mindelegat. I 1993 tildeltes hun Olaf Poulsens Mindelegat og i 1994 Liva Weels Jubilæumslegat.

Beskrivelser og portrætter af Ulla Henningsen

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig