Faktaboks

Tutter Givskov
Tutter Ellen Margrethe Givskov
Født
30. april 1930, København
Død
15. februar 2023
Arbejdsliv
Professor og violinist
Familie

Forældre: inspektør Frederik G. (1897-1984) og Ellen Caroline Blumensen (1906-62).

Gift 4. april 1953 (b.v.) med pianist, komponist Egil Harder, født 7. april 1917 i Bærum, Norge, død 12. marts 1997 i Frederiksværk, s. af bogbindermester Emanuel H. og Anne Margrethe Larsen.

Tutter Givskov
Tutter Givskov gjorde sig bemærket som udøvende musiker i Københavns Strygekvartet og som koncertmester for Tivoli Symfoniorkester. I 1988 blev hun som den første kvinde herhjemme professor i violin og kammermusik ved Det Jyske Musikkonservatorium. Her er hun fotograferet i år 2000 foran sit hus på tangen ved Arresø.
Tutter Givskov
Af /Ritzau Scanpix.

Tutter Givskov fik en violin, da hun var seks år, og blev som barn først koncertmester i sin skoles orkester, dernæst i Statsradiofoniens Juniorensemble, som blev dirigeret af Emil Reesen.

Som 14-årig kom hun på Musikkonservatoriet og fik Thorvald Nielsen og senere Erling Bloch som violinlærere. Tutter Givskov havde også oplagte evner som pianist, hvilket hun siden fik god brug for, når hun skulle akkompagnere sine violinelever.

Koncertmester som 21-årig

Tutter Givskov tog afgangseksamen i 1947 og studerede siden i London hos Henry Holst i to vinterhalvår. Den mellemliggende sommer 1951 benyttede hun til at konkurrere sig ind som koncertmester i Tivolis Symfoniorkester. Orkestret spillede tre gange hver aften, og Tutter Givskov fik ofte anledning til at spille populære violinkoncerter. Hun var senere solist i mange af Mozarts violinkoncerter og specielt hyppigt i A. Vivaldis De fire årstider.

Kendetegnende for hendes spil var teknisk præcision parret med en flot, karakterfuld tone, og det kunne være såvel medrivende temperamentsfuldt som bevægende poetisk.

Tutter Givskov blev i 1954 medlem af Det Kgl. Kapel og var 1957-58 den første kvinde i kapellets bestyrelse.

Medlem af Københavns Strygekvartet

Tutter Givskov var i 1957 med til at stifte Københavns Strygekvartet, et af tidens mest gedigne kammermusikensembler.

Kvartetten bestod af musikere fra Det Kgl. Kapel, og den havde Tutter Givskov på 1. violin, Mogens Lüdolph, senere Mogens Durholm, på 2. violin, og Mogens Bruun på bratsch. Initiativtageren Asger Lund Christiansen var gruppens cellist, og han styrede inspirerende og dominerende kvartetten i dens 37-årige levetid.

Musikerne opbyggede et repertoire på 122 kvartetter, som de kunne spille med kort varsel. Beethovens 16 kvartetter spillede de samlet fire gange. Alle Vagn Holmboes kvartetter havde de på programmet, og en del af dem blev dediceret strygekvartetten, som uropførte dem. Kvartetten spillede også værker af andre danske komponister fra såvel 1800- som 1900-tallet, fx Frederik Kuhlau, Niels W. Gade, Ole Schmidt og Per Nørgård.

Stilistisk spændte kvartetten således vidt, og den myreflittige Tutter Givskov var i musikalsk henseende toneangivende. Strygekvartetten havde adskillige turnéer i udlandet, og den indspillede en lang række plader, hvoraf flere er blevet overført til cd. Efterhånden blev kvartetarbejdet så omfattende, at Tutter Givskov i 1969 sluttede i kapellet.

Første kvindelige professor ved musikkonservatoriet

I 1971 begyndte Tutter Givskov at undervise på Det Jyske Musikkonservatorium, hvor hun i 1980 blev docent. Otte år senere blev hun, som den første kvinde herhjemme, professor i violin og kammermusik samme sted og virkede som sådan indtil sin pensionering 1999.

Hun har uddannet adskillige fremragende violinister, bl.a. Radiosymfoniorkestrets koncertmester Christina Åstrand. Åstrand har også været koncertmester i eliteorkestret Collegium Musicum, hvor Tutter Givskov begyndte at spille, efter at kvartetarbejdet sluttede, og nedtrapningen fra undervisningen begyndte.

Priser og hædersbevisninger

Tutter Givskov blev æresmedlem af Kammermusikforeningen i 1967 og har, alene eller sammen med kvartetmedlemmerne, modtaget en lang række hædersbevisninger, bl.a. Musikanmelderringens Kunstnerpris i 1960, Tagea Brandts Rejselegat i 1962, Breuning-Bache-Kvartettens Mindelegat 1971 og Ingrid Jespersens legat 1976. Københavns Strygekvartet fik International Critic’s Award 1985.

I 1981 blev hun ridder af Dannebrogordenen.

Beskrivelser og portrætter af Tutter Givskov

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig