Faktaboks

Tone Bonnén
Født
13. december 1914, Frederiksberg
Død
16. juni 1980, København
Arbejdsliv
Scenograf, butiksindehaver, kostumier og modist
Familie

Forældre: maler Folmer B. (1885-1960) og Hildur Ludovika Svane (1882-1959).

Gift 14. december 1934 med arkitekt Alf Egon Refer, født 19. november 1909 i København, død 22. januar 1997 i Karlebo sogn, s. af arkitekt Herluf Petersen R. og Olga Paula Josephine Jonassen. Ægteskabet opløst 1950.

Gift 1957 med advokat Søren Tanggaard. Ægteskabet opløst 1965.

Gift 4. oktober 1979 med Svend Erik Tanggaard, født 25. januar 1942 i København, s. af kontorassistent Hans Christian T. og Kirsten Elisabeth Lund.

Børn: Nynne (1935), Sanne (1939), Peter Herluf (1945), Suste (1948), Jens (1950).

Tone Bonnén voksede op dels i forældrenes malergård, en nedlagt arrestforvalterbolig i Kællingebjerg på Fyn, dels i København, hvor hun og søsteren Guri, der senere giftede sig med forfatteren Jens August Schade, om vinteren gik i Christianshavns Døtreskole. Hele sommerhalvåret boede familien på Fyn, hvor forældrene holdt åbent hus og store fester for malere og kunstnervenner. Da Tone Bonnén var femten år, blev forældrene skilt.

Egen hatteforretning og systue

I 1932 åbnede Tone Bonnén som 18-årig egen hatteforretning på Gråbrødre Torv. Hun blev gift med arkitekten Alf Refer i 1934, og umiddelbart efter at deres andet barn var født i 1939, flyttede de ind i en nyopført villa i Hellerup, hvor familien forøgedes med yderligere tre børn.

Efter at være blevet skilt 1950, indrettede Tone Bonnén 1954 hatteforretning og systue på Nikolaj Plads. Her lavede hun hatte, hovedbeklædning, specielle kostumer og smykker både til private og flere teatre, bl.a. til Stig Lommers revyer og til farcen Charleys tante på ABC Teatret med Dirch Passer i hovedrollen.

Desuden lavede hun kostumer til Det Kgl. Teater, som hun i 1950’erne blev tilknyttet som fast leverandør, og hvortil hun bl.a. i 1960 lavede alle kostumerne til S. Prokofjevs Peter og ulven i Niels Bjørn Larsens koreografi og iscenesættelse og i Mogens Gylling Hansens dekorationer.

Leder af TV-Teatrets kostumetjeneste

TV-Teatret begyndte samtidig med fjernsynets start i 1952, og efter en forsøgsperiode, hvor man bl.a. lånte kostumer fra Det Kgl. Teater, blev en kostumetjeneste oprettet. Med de bedste anbefalinger fra kunstnerne på Det Kgl. Teater blev Tone Bonnén i 1960 ansat som leder i en tjenestemandsstilling, en ansættelse, der varede lige til hendes død i 1980. Hun fik dermed det administrative, økonomiske og kunstneriske ansvar for al kostumering til TV-Teatret.

Men samtidig fik hun selv det kunstneriske ansvar for nogle specielle kostumer og produktioner, fx et meget vellykket troldekostume til John Price i H.v. Hofmannsthals Det gamle spil om enhver, 1964, ligesom hun skabte kostumer til Gustav Wieds Frøken Mathilde, 1966, instrueret af Preben Neergaard, til Jean Anouilhs Orkestret, iscenesat af Lulu Ziegler, og til Sofokles’ Antigone, 1967, instrueret af Søren Melson.

Da afdelingen på den tid voksede stærkt, blev kostumetjenesten delt op i 1971, og Tone Bonnén blev overført til tv-produktionsafdelingens scenografsektion som kostumetegner med Jørn Mathiassen som chef. Hun skabte kostumerne til flere Holbergforestillinger og til mange af TV-Teatrets historisk-sociale programmer, bl.a. til Erik Knudsens Snart dages det brødre,1974. Hun lavede hele scenografien til Molières Scapins rævestreger, 1979, og hendes sidste arbejde blev Kjeld Abells Dage på en sky til tv-provinsafdelingen, som blev sendt i påsken 1980, to måneder før hun døde af kræft.

Livskunstneren Tone Bonnén

Hele sit liv var Tone Bonnén et meget vidtfavnende, festligt, gavmildt, kreativt og musisk menneske, der bramfrit behandlede alle mennesker ens, hvad enten det var aviskonen eller direktøren, hvilket i allerhøjeste grad kom til udtryk i hendes kostumekunst og i hendes ledelse af TV-Teatrets kostumeafdeling.

I 1981 udgav forfatteren Suzanne Brøgger portrætdigtet Tone, en hyldest til hattemageren, kostumieren og livskunstneren Tone Bonnén.

Beskrivelser og portrætter af Tone Bonnén

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Erik Aschengreen: Der går dans, 1998. Peter Lauridsen (red.): Oversigt over TV-teaterafdelingens egenproduktion 1975-82, 1983. John Chr. Jørgensen (red.): TV-teatret, 1976.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig