Faktaboks

Sys Hartmann
Henny (Sys) Hartmann
Født
30. juli 1932, Fredericia
Død
2011
Arbejdsliv
Akademiker og direktør
Familie

Forældre: Cathrine Henriette Pedersen Friis (1902-74).

Gift 1951 med major Frits Caspersen, født 6. april 1930 i Fredericia, s. af revisor Carl C. og Betty Petersen. Ægteskabet opløst.

Gift 1. maj 1969 med redaktør, forfatter Fritz Godfred H., født 24. juli 1913 i København, s. af overlæge Johan Peter H. og Gerda Lehmann.

Børn: Nini (1952), Alis (1954).

Sys Hartmann måtte en omvej omkring et kuldsejlet ægteskab med to døtre, før hun i 1966 tog studentereksamen fra Statens Kursus. Siden arbejdede hun i forlagsbranchen og var 1969-72 sekretær for professor Else Kai Sass. Samtidig begyndte hun at læse kunsthistorie ved Københavns Universitet. I nogle år var hun tillige studentermedhjælper ved Kunstakademiets Biblioteks Samling af Arkitekturtegninger. I 1975 blev hun mag.art. med et speciale om kunsten i Rom i første halvdel af 1800-tallet. Året efter blev hun ansat i Fredningsstyrelsen som medarbejder ved Det særlige Bygningssyn. Hendes indsigt i dansk bygningskunst og flair for forhandling med de mange klienter førte hurtigt til, at hun kom til at spille en betydningsfuld rolle. En årrække redigerede hun således i tæt samarbejde med vekslende danske kommuner styrelsens bygningsregistranter, et område, der tidligere havde været Nationalmuseets ressort, men som under hendes ledelse overgik til Fredningsstyrelsen. I 1981 udnævntes hun til kontorchef i styrelsens bygningsfredningskontor, senere Skov- og Naturstyrelsen. Med energi kæmpede hun for beskyttelsen af vores bygningskulturelle arv, og ved sin evne til at holde fast i en sag og sit vindende væsen var hun ofte medvirkende til, at et betydeligt hus blev reddet fra undergang. Omdannelsen af herregården Bratskov fra forfalden herskabsbolig til velholdte repræsentationslokaler og turistkontor for Brovst kommune er et illustrativt eksempel herpå.

I 1992 forlod Sys Hartmann sin stilling i Skov- og Naturstyrelsen for at tiltræde som direktør for den selvejende institution Weilbachs Kunstnerleksikon og hovedredaktør af 4. udg. af det biografiske værk, institutionen udgiver. Da hun tiltrådte stillingen som hovedredaktør, var udgivelsen ikke påbegyndt. Men med sine eminente evner som organisator samt sin drivkraft og store kontaktflade, lykkedes det hende 1994-98 at gennemføre udsendelsen af de oprindeligt planlagte otte bind samt et ekstra bind i 2000.

Da Selskabet for Arkitekturhistorie i 1978 blev genoplivet, var Sys Hartmann en af fødselshjælperne, og hun var selskabets formand 1991-95. Hun var endvidere 1982-94 medlem af bestyrelsen for Museet Liselund gamle Slot, 1986-94 som formand. Sys Hartmann er forfatter til en række bøger om kunst og arkitektur, bl.a. 50 palæer og landsteder, 1976, og I sydens land, 1993. I 1979 bidrog hun til værket Danmarks arkitektur med bindet Byens huse. 1979-86 var hun medredaktør af tidsskriftet Architectura. Hun modtog Nykredits Fonds Pris 1989 og rejselegat fra Ny Carlsbergfondet 1999. I 1983 blev hun udnævnt til ridder af Dannebrogordenen.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig