Faktaboks

Sybille Bruun
Sybille Malvina Lonny Bruun
Født
24. august 1912, København
Død
21. august 1998, København
Arbejdsliv
Hofdame og sekretær
Familie

Forældre: ambassadør Eduard Vilhelm Sophus Christian Reventlow (1883-1963) og Else Sophie Nathalie Bardenfleth (1884-1964).

Gift 14. maj 1941 med højesteretssagfører Jonas B., født 3. juli 1911 i København, død 25. november 1977 i Gentofte sogn, s. af højesteretssagfører Hans Henrik Marcelius B. og Elisabeth Poulsen.

Børn: Hans Henrik Eduard (1943), Thomas (1952).

Sybille Bruun, Dronning Ingrid og Prinsesse Benedikte
Sybille Bruun, Dronning Ingrid og Prinsesse Benedikte på torvet i Gråsten til fejringen af Dronning Ingrids 60 års jubilæum i 1996.
Sybille Bruun, Dronning Ingrid og Prinsesse Benedikte
Af /Ritzau Scanpix.

Sybille Bruun voksede op i et miljø med en lang tradition for kontakt med kongehuset og for hoftjeneste. Faderen var dansk gesandt i Stockholm, da Frederik 9. som kronprins i 1935 blev gift med den svenske prinsesse Ingrid, i 1947 Danmarks dronning. Sybille Bruun havde afsluttet sin skolegang på N. Zahles Skole med studentereksamen 1931 og havde indledt en pædagogisk uddannelse, da hun blev anmodet om at blive hofdame for kronprinsessen, en stilling, hun efter nogen betænkningstid påtog sig og varetog 1935-41. Ved sit giftermål med Jonas B. forlod hun hoftjenesten, men i 1952 vendte hun tilbage og virkede herefter som dronningens privatsekretær til sin død i 1998.

Sybille Bruun er den person i en mere fremtrædende stilling, der i dette århundrede har haft den længste tilknytning til hoffet. Hun var dronning Ingrids nærmeste medarbejder og fungerede med stor klogskab, takt og en aldrig svigtende loyalitet som forbindelsesleddet mellem dronningen og omverdenen. Det var hendes opgave diskret og i alle sammenhænge korrekt at befordre dronningens ønsker og modsvarende at holde hende informeret. I hoffets vidtspændende filantropiske, kulturelle og sociale engagementer var det ofte Sybille Bruun, der som bestyrelsesmedlem, sekretær eller formand praktisk repræsenterede dronningens interesser, således som medlem af en række grønlandske, nationale og sønderjyske velgørende institutioner, herunder stillingen som overbestyrerinde for Det Kvindelige Velgørende Selskab. Det var også dronning Ingrids engagement i pigespejderbevægelsen, der førte til, at Sybille Bruun 1948-66 beklædte formandsposten i bestyrelsen for Det Danske Pigespejderkorps. I 1988 modtog hun Scleroseprisen for sin indsats som hovedbestyrelsesmedlem 1957-68 og vicepræsident 1968-88 i Sclerose foreningen. Sybille Bruun blev kommandør af Dannebrogordenen i 1978.

Beskrivelser og portrætter af Sybille Bruun

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

  • Hoffet
  • Det Kvindelige Velgørende Selskab
  • Det Danske Pigespejderkorps
  • Scleroseforeningen

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig