Faktaboks

Sigrid Müller
Sigrid Flamand Müller
Født
4. juni 1904, Jægersborg sogn
Død
23. januar 1994, München, Tyskland
Arbejdsliv
Doktor, akademiker og forsker
Familie

Forældre: arkitekt Niels Christian Christensen (1867-1939) og Ingeborg F. (1877-1970).

Gift 14. maj 1934 (b.v.) med museumsdirektør Carl Theodor M., født 19. april 1905 i Ingolstadt, Tyskland, død 28. august 1996, s. af arkitekt Albert M. og Elsebeth Krall.

Sigrid Müller fik tidligt interesse for kunst gennem faderen, arkitekt Niels Christian Christensen, der navnlig blev kendt for sit kommunale skolebyggeri i København Efter sin studentereksamen i 1923 fra Ordrup Gymnasium begyndte hun at studere kunsthistorie og arkæologi ved Københavns Universitet. Det var på det tidspunkt et fag, hvor man havde svært ved at acceptere kvindelige studerende, og Sigrid Müller valgte derfor at fuldføre sine studier ved universitetet i München. I 1931 blev hun dr.phil. på afhandlingen Die männliche Kleidung in der süddeutschen Renaissance. Året efter blev hun fastansat ved Kunstindustrimuseet i København, hvor hun allerede fra 1927 havde været lejlighedsvis beskæftiget. Hun stod her for katalogisering, omvisninger og udstillingsarbejde.

Da Sigrid Müller 1934 giftede sig med Carl Theodor M., den senere direktør for Bayerisches Nationalmuseum i München, sagde hun sin stilling i Danmark op og bosatte sig med ægtefællen i München. Gennem sin tilknytning til Kunstindustrimuseet var hun tidligt blevet sporet ind på kunsthåndværk, og i de kommende år specialiserede hun sig mere og mere inden for tekstilkunsten. Da hendes mand under Anden Verdenskrig måtte gøre tysk krigstjeneste, flyttede hun til København og begyndte at skrive hovedværket Kongedragterne fra 17. og 18. Aarhundrede, der udkom under hendes pigenavn Flamand Christensen i 1940. Heri publiceredes for første gang de bevarede kongedragter og dragtdele fra Christian 4. til Christian 7. sammen med et omfattende arkivmateriale. Bogen er det første videnskabelige værk på dansk om modedragtens historie, idet der tidligere kun var blevet skrevet om bondedragter, bl.a. af museumsinspektør Elna Mygdal. I værket, som er rigt illustreret, sættes dragterne ind i en europæisk sammenhæng, og dokumentationen af dragterne formidledes for første gang på dansk gennem måltegninger af snittet i dragternes enkeltdele. I 1950 udgav Sigrid Müller, også under navnet Flamand Christensen, Kronborgtapeterne i samarbejde med M. Mackeprang. Sigrid Müller stod for de tekniske og kunsthistoriske afsnit af den store publikation, der blev udgivet af Selskabet til Udgivelse af Skrifter om danske Mindesmærker.

Efter Anden Verdenskrigs afslutning vendte Sigrid Müller tilbage til München og tiltrådte her en nyoprettet stilling ved Bayerisches Nationalmuseum som leder af en afdeling for konservering af historiske tekstiler. Hun var eminent kvalificeret til opgaven og grundlagde en ny disciplin, den videnskabelige tekstilkonservering, der forenede indgående viden om de tekstile teknikker og materialer med en kunsthistorisk analyse. Afdelingen blev forbillede for en lang række europæiske museer, som i de følgende år oprettede værksteder for tekstilkonservering. Hendes vigtigste konserverings- og forskningsopgave blev de middelalderlige gravfund fra domkirkerne i Bamberg og Speyer. Hendes studium af pave Clemens 2.s pragtklæder fra gravmælet i Bambergs domkirke gik hånd i hånd med en gennemgribende konservering og publiceredes i 1960 under titlen Das Grab des Papstes Clemens II. Arbejdet blev banebrydende, og fra nær og fjern kom man til München for at lære af hende. I 1963 udgav hun sammen med Marie Schuette oversigtsværket Das Stickereiwerk om broderikunsten fra antikken til jugend, der blev oversat både til engelsk, fransk og svensk.

Sigrid Müllers centrale placering i tekstilforskningen skyldes ikke mindst en omfattende publikationsvirksomhed. Herom vidner det vægtige festskrift Dokumenta textilia, som en international kreds af kolleger og elever tilegnede hende i 1979, tre år før udgivelsen i 1981. Festskriftet indeholder en fyldig bibliografi over hendes bøger og artikler. Skønt tekstilerne var hendes absolutte speciale, fik hun også tid til at udgive oversigtsværket Alte Möbel, 1948, en populær bog, der kom i flere udgaver. Gennem alle årene bevarede Sigrid Müller en nær tilknytning til familie, venner og kolleger i Danmark, ligesom hendes og ægtefællens hjem i München altid stod åbent for tilrejsende. Sigrid Müller modtog i 1958 Tagea Brandts Rejselegat.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig