Faktaboks

Polly Berling
Polly Marie Knudine Berling
Født
14. februar 1825, Skannerup sogn
Død
30. januar 1895, Ordrup sogn
Arbejdsliv
Filantrop
Familie

Forældre: toldinspektør Carl Erhardt Haderup (ca. 1795-1834) og Juliane Christine Holck (1796-1850).

Gift 18. oktober 1854 med bogtrykker Johan Carl Ernst B., født 30. august 1812 i København, død 30. marts 1871 i Ismailia, Ægypten, s. af bogtrykker Carl Christian B. og Sophie Hedevig Glasing.

Børn: Hedvig (1856), Carl (1857), Thyra (1859), Volmer (1859), Dagmar (1862).

Som 29-årig blev Polly Berling gift med den velhavende og indflydelsesrige Carl B. Familien boede på Ordruphøj og opkøbte landbrugsjord omkring lyststedet. Under ophold i Rom i 1860’erne, bl.a. sammen med ægtefællen og hans veninde Louise Danner, blev Polly Berling så stærkt interesseret i katolicismen, at hun i 1869 konverterede. To år senere døde Carl B. under en rejse med grevinde Danner i Ægypten. Polly Berling, der var blevet hjemme, brugte nu sin formue på at opbygge et katolsk kirkesamfund på sin ejendom i Ordrup. Allerede i 1871 blev grundstenen til Skt. Andreas Kirke nedlagt, og på fireårsdagen for hendes konversion, i 1873, fandt indvielsen af kirken sted. Hun tog sig personligt af udsmykningen, og hvert år bidrog hun med nye gaver til den, fx med en julekrybbe, en kirkefane eller en kirkeklokke. Polly Berling viste desuden sin nyvundne handlekraft ved at ansætte socialisten Louis Pio som huslærer for sine to sønner. Trods gentagne advarsler nægtede hun i første omgang at afskedige ham, men måtte til sidst bøje sig for trusler om boykot af Berlingske Tidende, som også var en del af hendes arv efter ægtefællen.

I 1872 blev alle jesuitter udvist af Tyskland. De var kendt for deres lærde drengeskoler. Polly Berlings sønner havde gået på en jesuitterskole i Tyrol, og hun ønskede nu at oprette et drengekollegium i forbindelse med Skt. Andreas Kirke, hvor forviste jesuitter kunne undervise. Det blev indviet i 1873. Da der ikke var katolske elever nok, optog man fra 1876 også protestantiske drenge. Skolen blev nedlagt i 1920. Dette katolske imperium i Ordrup førte til, at egnens protestanter i al hast fik indsamlet penge til 1876 at indvie Ordrup Kirke. Polly Berling udstrakte også sin velgørenhed til Skt. Joseph Søstrene, der var kommet til Danmark i 1856. I 1881 skænkede hun 60.000 kr. til udvidelse af Skt. Joseph Hospital på Nørrebro, der var under ledelse af priorinde Catherine Dijoud. Derudover skaffede Polly Berling jævnligt ordenen lån, som hun selv betalte renterne af. 1888 donerede hun en byggegrund i Ordrup, for at søstrene kunne oprette en pigeskole dér.

Polly Berling var uden tvivl den danske katolik, der gav de største beløb til kirkelige formål. Hun var en meget tilbageholdende kvinde, der ikke blandede sig meget med sin tids øvrige konvertitter, men syntes at have fundet tilfredsstillelse i sin tro. Herved adskilte hun sig fra en anden fremtrædende konvertit Caroline Stampe-Charisius, der personligt deltog i megen af den katolske velgørenhed rettet mod kvinder.

Beskrivelser og portrætter af Polly Berling

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Eiler Nystrøm: Fra Nordsjællands Øresundskyst, 1938. Fritz Jürgensen West: Mindeblade om Sankt Andreas Kirken i Ordrup, 1923. Mindeskrift udgivet i Anledning af Sankt Andreas Kollegiets 50 Aars Stiftelsesdag, 1923. Nordisk Ugeblad for katolske kristne 22/1923.

Tilknytning til organisationer

  • Skt. Andreas Kirke

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig