Faktaboks

Ninon Schloss
Født
6. november 1944, Stockholm
Arbejdsliv
Lærer, kommunalpolitiker og akademiker
Familie

Forældre: journalist Manfred S. (1907-73) og Gerda Krause (1914-99).

Gift 6. november 1965 med lingvist Jan Leon Katlev, født 2. januar 1944 i Sverige. Ægteskabet opløst 1969.

Gift 21. maj 1971 med sociolog Paul Holt, født 30. marts 1945 i Rind sogn, s. af sognepræst Jens H. og Thora Udsen.

Børn: Jonatan (1970), Fabian (1972), Freja (1977), Sylvester (1981).

Ninon Schloss blev født af tyske, jødiske emigranter i Stockholm under Anden Verdenskrig. Efter krigen slog familien sig ned i Danmark, hvor hun blev student fra Gammel Hellerup Gymnasium i 1963. Efter et kibbutzophold i Israel påbegyndte hun studier i tysk og russisk ved Københavns Universitet. Hun var særdeles aktiv i studenteroprør og kvindebevægelse og var medlem af Venstresocialisterne 1968-71. I foråret 1970 startede hun sammen med bl.a. Vibeke Vasbo den første rødstrømpegruppe, og hun er portrætteret på et af de mest kendte billeder fra rødstrømpebevægelsens historie, Strøgaktionen, hvor en gruppe unge kvinder med parykker og bh’er uden på tøjet gik gennem Strøget under paroler som “Hold Danmark ren”. I 1972 forlod Ninon Schloss universitetet og ernærede sig som hjemmehjælper og lærervikar, indtil hun 1976 blev optaget på N. Zahles Seminarium, hvorfra hun dimitteredes som lærer med liniefagene tysk og samtidsorientering 1980.

Ninon Schloss gjorde sig især bemærket som skribent og debattør. Hun var medforfatter til kronikken “Something is happening, but you don’t know what it is, do you, Mr. Jones?”, der med afsæt i et Bob Dylan-citat i maj 1970 gav det første samlede bud på rødstrømpernes filosofi. Ved en henvendelse til redaktør Bente Hansen udvirkede Ninon Schloss, at der senere på året blev nedsat en rødstrømpegruppe i tilknytning til venstrefløjstidsskriftet Politisk Revy. Hun engagerede sig også i den økofeministiske bølge og var bl.a. medarbejder på Kirsten Hofstätters bøger om Hønsestrik, der udkom i flere oplag fra 1974. Ninon Schloss, der fik de første af sine fire børn i begyndelsen af 1970’erne, rejste desuden en debat om forholdet mellem kernefamilien og rødstrømpebevægelsen. I 1975 valgte hun at melde sig ind i Socialdemokratiet, fordi som hun senere sagde: “60’erne er døde, de blev dræbt af kapitallogikerne og sværmen af ungdomsoprørere, som holdt kæft og var grimme. Aldrig var jeg havnet i Socialdemokratiet, hvis venstrefløjens reaktioner ikke havde været så fordømmende over for åben tvivl.” I Socialdemokratiet var hun med til at etablere Nina Bang-gruppen, en af partiets første kvindegrupper i kølvandet på rødstrømperne, og hun var med ved den konference i Skovlunde 1975, hvor en stor gruppe af partiets unge kvinder, bl.a. som en reaktion på de manglende kvindevinkler i partiets principprogram, etablerede et netværk, som siden stod bag årligt tilbagevendende kvindekonferencer. Ud over kvinde- og ligestillingspolitiske spørgsmål har EU og miljøpolitik været temaer for Ninon Schloss' skribentvirksomhed.

I 1980 flyttede Ninon Schloss med familie til Fyn, hvor hun blev ansat ved Hårby kommunale skolevæsen. Det politiske engagement nedtonedes en smule de følgende år, men 1986 blev hun medlem af Hårby byråd. I 1989 var hun kandidat til Europaparlamentsvalget, men blev ikke valgt, ligesom hun heller ikke fortsatte i kommunalbestyrelsen. Hun havde påbegyndt cand.pæd.-uddannelsen ved Danmarks Lærerhøjskole i 1983, og hun blev herefter en ivrig skribent om emner som seksualundervisning og pædagogik, hvilket bl.a. resulterede i et engagement i redaktionen af bladet Sex og Samfund og i Lærerens bog i seksualundervisning, 1996. Fra 1997 har Ninon Schloss været lærer i pædagogiske fag ved Odense Seminarium.

Beskrivelser og portrætter af Ninon Schloss

  • Drude Dahlerup: Rødstrømperne, 1998.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig