Faktaboks

Nina Velin
Født
22. marts 1922, København
Død
2017
Arbejdsliv
Lærer
Familie

Forældre: grosserer Aage Christensen (1893-1965) og fysioterapeut Inge Clod-Hansen (1895-1986).

Gift 21. oktober 1943 med telemester Erik V., født 2. oktober 1912 i København, s. af overbrandmester Viggo V. og direktrice Doris Hansen.

Børn: Mette (1945), Henrik (1947).

Nina Velin voksede op i et hjem med stolte traditioner inden for idræt. Hendes morfader var en af den moderne sportsbevægelses pionerer, lægen Abr. Clod-Hansen. Hun lærte dog aldrig morfaderen at kende, men hans indsigt i betydningen af fysisk aktivitet prægede hjemmet på mange måder. Begge hendes forældre var idrætsaktive, og hendes fader Aage Christensen blev dansk mester i 400 og 800 m løb. Det var dog svømmetræneren på Skovshoved Skole Ellen Larsen, som opfordrede hende til at blive konkurrencesvømmer. Da forældrene fandt, at det var for ensidigt kun at træne én disciplin, kom Nina Velin også til at gå til gymnastik. Allerede i skolen udviste hun store lederevner. Mens hun gik i 4. mellem på Gentofte Skole, underviste hun de små klasser i gymnastik og stod for deres opvisning på skolen. Nina Velin blev uddannet til danse-, gymnastik- og svømmelærerinde på Paul Petersens Institut 1939-41. I 1943 blev hun gift med Erik V., som også var gymnast og desuden frihedskæmper. Mens hun ventede sit første barn, blev han hentet af tyskerne og interneret. Nina Velin har selv peget på, at dette forhold styrkede hendes evne til at tage ansvar. Allerede inden sin eksamen var hun begyndt at undervise i gymnastik i Købmandsskolens Gymnastikforening, med hvis elitehold hun gennemførte langt over 100 opvisninger i ind- og udland. 1947 startede hun i Frbg. Svømmehal sin egen private svømmeskole, der fungerede frem til 1969. Siden 1966 har hun desuden undervist såvel raske som syge ældre i gymnastik.

Fra 1950’erne til 1992 sad Nina Velin på ledende poster i Dansk Gymnastik- Forbund (DGF), bl.a. 1966-72 som formand for Udvalget for Kvindelig Idrætsgymnastik, 1972-92 som formand for Udvalget for Rytmisk Sports Gymnastik og 1980-89 som forbundets næstformand. Indtil slutningen af 1950’erne havde der kun været konkurrencer for mænd i gymnastikken. Nina Velins indsats blev udslagsgivende for, at der igangsattes konkurrencer for kvinder. Sammen med gymnastikpædagogen Inge Peters tog hun initiativ til, at der blev arrangeret danske mesterskaber i kvindelig idrætsgymnastik første gang 1959. Hun var også med, da bl.a. Liss Burmester 1961 startede konkurrencer i rytmisk holdgymnastik, det såkaldte Grand Prix, og hun var nøglepersonen i forbindelse med indførelse af rytmisk sportsgymnastik i Danmark i midten af 1960’erne. Nina Velin blev international dommer i såvel kvindelig idrætsgymnastik som rytmisk sportsgymnastik og har stået som organisator af store nationale og internationale arrangementer, bl.a. havde hun hovedansvaret for afviklingen af verdensmesterskabet i rytmisk sportsgymnastik i København 1967. 1967-72 var hun medlem af Dansk Idræts-Forbunds (DIF) bestyrelse, og i perioderne 1972-80 og 1984-88 var hun det første kvindelige medlem af Danmarks Olympiske Komité. Endelig har hun været aktiv i oprettelse af Pensionistidræt i Danmark og siddet i bestyrelsen for Landsforeningen for Pensionistidræt siden 1969.

Nina Velin har været en markant idrætsleder. Hun har altid haft mod på at tage nye opgaver op, og der var aldrig langt fra idé til handling. Hendes indsats er belønnet med ærestegn fra såvel DGF 1960 som DIF 1972. På sin 70-års fødselsdag i 1992 blev hun æresmedlem af DGF og modtog Nordens Gymnastik Forbunds medalje.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig