Faktaboks

Mime Fønss
Mimmi (Mime) Fønss
Født
12. november 1911, Frederiksberg
Død
18. august 1994, København
Arbejdsliv
Skuespiller
Familie

Forældre: operasanger Johannes F. (1884-1964) og skuespiller Dagmar Elisabeth Halling Halberg (1884-1976).

Gift 2. oktober 1934 (b.v.) med skuespiller, teaterchef Poul Petersen, født 21. september 1905 i København, død 10. januar 1986 samme sted, s. af bogholder Oluf Rasmus P. og Ellen Kordone Sørensen.

Børn: Torsten (1943 ), Eivind (1948 ).

Som datter af operasangeren Johannes F. voksede Mime Fønss op i et kunstnerhjem, og trods faderens modstand valgte hun at blive skuespiller. Efter elevårene på Det Ny Teaters elevskole 1930-32 var hun tilknyttet Casino 1932-35 og dernæst teatrene i Odense og Ålborg. Her udviklede hun sit komiske talent, bl.a. som Judith Bliss i publikumssuccesen Høfeber af N. Coward, en rolle, hun gentog på Frbg. Teater i 1943 og i Ålborg Teaters genopsætning i 1946 samt på tv i 1959. Under sin mand Poul Petersens direktionstid i Ålborg 1945-54 spillede hun i et varieret repertoire. Hun var en elegant Elisabeth Munk i Elverhøj, 1945, og en herlig humørfyldt Madam Rust i Henrik Hertz’ Sparekassen, 1949. Det var i Ålborgårene, at Mime Fønss slog sit navn fast som fornem lystspilskuespillerinde. Men hun skabte også gedigne iscenesættelser, bl.a. af Henrik Ibsens Gengangere i 1950, Nøddebo Præstegård samme år og Adam Oehlenschlägers Axel og Valborg i 1954.

Da Poul Petersen i 1954 blev direktør for Århus Teater, fulgte Mime Fønss med. Valget af direktør var tilsyneladende ikke helt indlysende, og rygtet forlød, at Mime Fønss under et gæstespil på teatret skulle have lagt et godt ord ind for sin mand. Det blev dog gode år i Århus, hvor Mime Fønss som teatrets førstedame brillerede i lystspillet, bl.a. endnu engang i Høfeber,1954, som elskelig “giftglad” tante i P. Lorres Arsenik og gamle kniplinger, 1956, og frodig og uimodståelig i N. Cowards Madame,1962. Hun forsøgte sig også i disse år inden for det alvorlige drama og ydede i 1961 stort spil som Josie Hogan i E. O’Neills Måne for de mislykkede i samspil med Johannes Meyer og som Martha i E. Albees Hvem er bange for Virginia Woolf? Hun spillede ligeledes titelrollerne i Ibsens Fru Inger til Østraat og i Schillers Maria Stuart samt Lady Macbeth i Macbeth. Nye signaler om behovet for et socialt politisk teater bevirkede, at Poul Petersen fratrådte som direktør for Århus Teater ved sæsonens udgang i 1963. 1965 vendte Mime Fønss tilbage til Ålborg Teater, endnu engang under sin mands direktion. Her spillede hun bl.a. i et af Bertolt Brechts få lystspil En mand er en mand i 1967 og i Erik Knudsens Ned med kulturen, hvor hun skabte en vidunderlig parodi på popstjernen Elvis Presley.

I 1968 forlod ægteparret Ålborg og bosatte sig i hovedstaden, hvor Mime Fønss optrådte freelance på kbh.ske scener, såvel i komiske som i det ældre rollefag, bl.a. som moderen i E. O’Neills Du skønne ungdom. Hun har ligeledes medvirket på tv og i Radioteatret og endvidere i film, bl.a. i filminstruktøren Edward Flemings debutfilm – og så er der bal bagefter, hvor hun spillede teaterdirektøren med træk hentet fra Gerda Christophersen, og i 1987 i filmatiseringen af N. Cowards Sidste akt, hvor hun imponerede som den gamle skuespillerinde May Davenport. Mime Fønss var særdeles professionel, forlangte meget af sig selv og tilhørte den type skuespillere fra den ældre skole, der var oplært til både at spille i lystspil og i tragedien. Hun havde en ydre statur og et indre overskud, som gav hendes rollefortolkninger en frodighed, der smittede af på publikum. Mime Fønss har modtaget flere priser, bl.a. Olaf Poulsens Mindelegat i 1982, Osvald Helmuths Jubilæumslegat i 1989 og Teaterdirektørforeningens Fondslegat i 1992.

Beskrivelser og portrætter af Mime Fønss

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • S.M. Clausen (red.): Aalborg Teater 100 år, 1978. B. Frandsen (red.): Aarhus Teater 1900-1975, 1975.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig