Faktaboks

Mary Atlung
Mary Christine Atlung
Født
13. juni 1887, København
Død
20. november 1977, Lyngby sogn, Københavns amt
Arbejdsliv
Fagkonsulent, kommunalpolitiker og redaktør
Familie

Forældre: revisor Carl Julius Søller (1864-1914) og Thora Vilhelmine Holm (1856-1923).

Gift 22. november 1913 med kontorchef Knud Gunnar Tage A., født 15. marts 1889 i København, død 15. maj 1964 i Lyngby sogn, Københavns amt, s. af skoleinspektør Jens Rasmussen og Anna Margrethe Breckwoldt Forman.

Børn: Sven (1919), Gunnar (1923).

Mary Atlung levede hele sit liv i den veluddannede middelklasse og var ærkekøbenhavner. Hun tog specialkursus i husholdning, regnskabsføring og budgetlægning og fattede tidligt interesse for at udnytte teknik og system i husarbejdet. Hun deltog i forelæsninger på Polyteknisk Læreanstalt for at uddanne sig inden for elektronik. Desuden foretog hun studierejser til Norge og Tyskland, hvor hun sammenlignede husholdningernes elektricitetsanvendelse. Gennem foredrag, demonstrationer og artikler argumenterede hun for, at elektricitet gjorde husarbejdet hurtigere og mere hygiejnisk. Når husmoderen kunne beherske husarbejdet i stedet for, at det beherskede hende, kunne hun få overskud til andre interesser og udnytte sine rettigheder som samfundsborger. Mary Atlung blev teknisk konsulent for Københavns Husmoderforening (KH) og fra 1926 ansat af De Danske Husmoderforeninger (DDH) i samarbejde med elværkerne som konsulent i husholdningselektricitet, belysning i hjemmet og regnskabsføring. Hun arrangerede elektricitetsudstillinger over hele landet og blev kendt som “den elektriske Husmoder”. Hun underviste også kommende elektroingeniører på Polyteknisk Læreanstalt.

I 1924 var Mary Atlung blevet medlem af bestyrelsen for KH, og hun var sammen med formanden Karen Braae fortaler for foreningens udmeldelse af DDH i 1929. Mary Atlung mente, at KH som den største og mest markante kreds i DDH fik for lidt indflydelse og betalte for højt et kontingent. Forskellene mellem storby og provins var store, provinsen mere konservativ. Hun betonede, at KHs formål også omfattede personlig udvikling og samfundsmæssigt engagement. Da KH efter udmeldelsen fik sit eget blad, var hun først i redaktionsgruppen og senere redaktør for Vi Husmødre, som hun gjorde perspektivrigt og debatskabende. 1938 overtog hun formandsposten, som hun bestred i over 20 år til 1958. Det var en sejr for Mary Atlung, at en kreds af damer i hendes lokalområde Lyngby-Tårbæk på et møde i 1939, hvor hun holdt foredrag og demonstration, anmodede om optagelse i KH som lokalkreds. I begyndelsen af 1940’erne opstod der en ny strid med DDH, der beskyldte hende for at optræde som repræsentant for foreningen i sit oplysende arbejde, selvom hun ikke var medlem. I 1940 blev hun medlem af præsidiet for Danske Kvinders Samfundstjeneste, og hun sad tillige i sognerådet i Lyngby-Tårbæk 1937-43 for Socialdemokratiet.

Mary Atlung repræsenterede en socialliberal, kvindesagsvenlig linie inden for husmoderforeningerne. Hun delte tidens tekniske fremskridtsoptimisme og overførte den til en mobilisering af husmødres krav om lettelse af husarbejdet og om statslig kontrol af varer, priser og husholdningsredskaber. Foruden Elektrisk Mad, 1930, udgav hun flere mindre kogebøger og pjecer, og hun var redaktør af jubilæumsskriftet Københavns Husmoderforening 1917-42.

Beskrivelser og portrætter af Mary Atlung

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig