Faktaboks

Martha Steinthal
Martha Cecilie Steinthal
Født
26. januar 1861, København
Død
12. december 1948, København
Arbejdsliv
Skolebestyrer, skoleleder, forstander og lærer
Familie

Forældre: fuldmægtig, senere overretsprokurator Thomas Frederik Westenholtz S. (1831-1914) og Petrine Cecilie Weinschenck (1829-1913).

Om Martha Steinthals opvækst ved man kun, at hun voksede op i en veletableret kristen-jødisk familie sammen med broderen, teologen F.W. S. Hun var elev i N. Zahles Skole og tog lærerindeeksamen herfra i 1889. Resultatet var så godt, at hun straks blev ansat på skolen, hvor hun kom til at virke de næste 40 år. Hun blev således en af Natalie Zahles trofaste andengenerationsmedarbejdere. Hun underviste i religion, dansk og pædagogik og tog institutbestyrerprøven i 1891. Martha Steinthal var med til at forberede seminarieskolen 1894-95. Hun havde været på studie- og udlandsrejser sammen med Georgine Knuth og skrev, at de til forskel fra den bekymrede Zahle “saa med et lysere Syn paa den Sag, vi skulde bære frem”. I 1896 blev hun sammen med Knuth forstander for N. Zahles Seminarium, fra 1900 eneforstander, og i 1898 medlem af skolens bestyrelse. Hun var ligesom Henriette Skram en ivrig fortaler for pigeskolens blivende eksistens og var i 1905 med til at starte kursus til faglærerindeeksamen. I 1911 bakkede hun varmt op om en fortsættelse af de sociale klasser, der førte til den særlige pigeskoleeksamen. Denne ordning varede til 1939.

Martha Steinthal blev i 1913 overbestyrer for hele N. Zahles Skole efter Henriette Skram og nåede at få Zahles velsignelse til gerningen en måned før hendes død. Hun fortsatte skolens tradition for at lade eleverne vokse op under indtryk af et nationalt sindelag, en kristen ånd og en fast hånd og alligevel i ideologisk og religiøs frihed. Hun satte sig især spor som den private skoles forkæmper, efter at loven om statens overtagelse af et flertal af private skoler i København blev vedtaget i 1918. Kendt blev Martha Steinthal også for at være den ivrigste fortaler for en fireårig seminarieuddannelse i stedet for den gældende treårige, og da denne idé ved seminarieloven i 1930 blev til virkelighed, blev hun valgt til medlem af det udvalg, der skulle udarbejde den ny læseplan. Som 70-årig i 1931 gik hun af som overbestyrer.

Martha Steinthal var medlem af bestyrelsen i Dansk Seminarieforening, en række understøttelsesforeninger, Religionslærerforeningen og Pædagogisk Selskabs repræsentantskab. I 1934 udgav hun Albert Lilius’ Skolealderens Sjæleliv og var selv forfatter til flere artikler om Zahle og hendes skoler i Bog og Naal, i Natalie Zahle til Minde, 1927, og i Hjem og Skole, 1927. Desuden udgav hun Seminariereformen, 1926, og Palæstina, 1935. I 1943 foretog hun som 82-årig et mislykket flugtforsøg til Sverige. Martha Steinthal var et mildt, venligt og elskeligt væsen uden dog at savne myndighed, en personlighed, der fik tildelt mange tillidshverv. I 1927 modtog hun Fortjenstmedaljen i guld.

Beskrivelser og portrætter af Martha Steinthal

  • Mal. 1927 af L. Find på N. Zahles Skole. Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Birgitte Possing: Viljens styrke, 1992. Natalie Zahle til Minde, 1927.
  • N. Zahles Skoles arkiv i Rigsarkivet (København) og på N. Zahles Skole.

Tilknytning til organisationer

  • Natalie Zahles Skole
  • Natalie Zahles Seminarium
  • Dansk Seminarieforening

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig