Faktaboks

Marie Madsen
Født
16. november 1843, Staby sogn
Død
26. januar 1932, Holstebro
Arbejdsliv
Grosserer, mejeriassistent og fagkonsulent
Familie

Forældre: gårdejer Mads Christensen (født 1803) og Inger Christensdatter (født 1804).

Marie Madsen udgik fra et vestjysk gårdmandshjem. Allerede i barndommen udviste hun stor lærelyst, og som ganske ung kom hun i mejerilære på herregården Nørre Vosborg. Senere var hun mejerske på Lemvig Møllegård og herregården Bækmark. Mejersken på de større gårde var den gang selvstændig leder af mejeriet med folk under sig og havde ofte det økonomiske ansvar for mælkens forarbejdning.

Marie Madsen søgte videreuddannelse i sit fag under professor Th. R. Segelcke på Landbohøjskolen, der satte hende højt, og hos dansk mejeribrugs pionerskikkelse Hanne Nielsen, Havarthigård. I en længere årrække fungerede hun som mejeriassistent i Ringkøbing amt, hvor mejeridriften traditionelt ikke stod højt. Her blev hun en meget benyttet instruktør på gårde og i landboforeninger, hvor hun stillede krav om gennemført hygiejne og omhu omkring mælkens behandling. Da omlægningen til andelsmejeridrift slog igennem i 1880’erne, havde hun gjort et omfattende forberedende arbejde, der havde skolet både mænd og kvinder til at overtage ledelsen og driften af de nye mejerier. Hun var flere gange på studierejser i England og Frankrig, og hun fungerede i betydeligt omfang som bedømmer og opkøber af smør fra de mindre gårde for egnens købmænd.

Da smørproduktionen på de mindre gårde ophørte på grund af andelsmejerierne, oprettede og drev Marie Madsen med held to viktualieforretninger i Holstebro og Ringkøbing, ligesom hun fortsatte som smørbedømmer for Vestjyllands største smøreksportør, konsul Poul Nørgaard i Holstebro. Efter nogen tid afhændede hun sine forretninger og erhvervede to ejendomme , som hun administrerede til sin død. Hun efterlod sig en betydelig formue, som hun testamenterede til Indre Mission. Sammen med C.H. Schmidt udgav hun Kort Anvisning til praktisk Malkeridrift for mindre Gaarde, 1882. Marie Madsen, der betegnedes som en “ivrig Kvindesagsven”, deltog i Kvindernes Udstilling i København 1895. Hendes karriere og liv er karakteristisk for de nye muligheder for kvindeligt virke, som opbruddet i de traditionelle roller åbnede for landbosamfundets kvinder.

Beskrivelser og portrætter af Marie Madsen

  • Andelsbladet 1934, s. 566-67. Hvad vi vil 1/1891.

Tilknytning til organisationer

  • Ringkøbing Amt

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig