Faktaboks

Marie Lønggaard
Camilla Christiane Marie Lønggaard
Født
25. september 1884, Århus
Død
24. januar 1978, København
Arbejdsliv
Akademiker, lærer og legatstifter
Familie

Forældre: værkfører, karetmager Lars L. (født 1854) og Ane Kirstine Hansine Lynggaard (født 1860).

Marie Lønggaard tog lærereksamen i 1905 fra Femmers Kvindeseminarium og blev derefter ansat ved Gammel Hellerup Gymnasiums barneskole. Hendes kundskabstørst, især på det naturfaglige område, var imidlertid langtfra stillet. Hun aflagde allerede året efter adgangseksamen til Polyteknisk Læreanstalt, tog matematisk studentereksamen fra Wedels Studenterkursus i 1908 og begyndte at læse matematik på Københavns Universitet, mens hun stadig ernærede sig ved undervisning i folkeskolen. 1914 blev hun mag.scient. med talteori som speciale. 1914-22 var hun tilknyttet Femmers Kvindeseminarium. Sin livsgerning fik hun på Øregård Gymnasium, hvor hun var ansat fra 1918 til sin pensionering i 1954. Hun videreuddannede sig fortsat, bl.a. ved studieophold i Stockholm 1919 og i Paris 1920.

Marie Lønggaard blev som matematiklærer en institution på Øregård Gymnasium. Hendes interesse gjaldt ikke specielt matematik som videnskab, men hun kunne undervise i det. Hun blev respekteret som en farverig og dygtig personlighed, men også opfattet som en streng lærer, der ikke havde megen medlidenhed med de elever, som havde svært ved faget. De matematisk begavede elever underviste hun til gengæld energisk og inciterende. Hun dannede en halvprivat matematikerforening, hvor også udvalgte tidligere elever kunne deltage. Marie Lønggaard var medforfatter af en lærebog i matematik Regneregler og Formler, 1950, og hun var i årene 1942-54 som den eneste kvinde medlem af opgavekommissionen for mellem- og realskolen.

Det var en kendt sag på Øregård, at Marie Lønggaard spekulerede på Børsen. Hun elskede tal, og det morede hende at regne ud, hvordan hun kunne få det største udbytte af at investere sine penge. Pengene var ikke i sig selv målet. Selvom hun boede i et stort hus i Hellerup og havde både husbestyrerinde og havemand, så var hendes daglige livsførelse sparsommelig. Hun blev en rig dame. Det talte hun ikke selv højt om, men hendes gavmildhed var stor i situationer, hvor kolleger eller tidligere elever var i nød. Når det behøvedes, var hun altid parat til at give en håndsrækning. Marie Lønggaard elskede at rejse. Ved sin død i 1978 efterlod hun sig en millionformue, som hun testamenterede til et rejselegat for kvinder. Det er med sine 50.000 pristalsregulerede 1979-kroner Danmarks største kvinderejselegat og uddeles hvert år på Marie Lønggaards fødselsdag i to portioner til kvinder, der har gjort sig bemærket inden for videnskab og undervisning. Den første uddeling fandt sted i 1980. Modtagere var meget passende to fremtrædende matematikere: Gerd Grubb, den første kvindelige dr.phil. i faget, og formanden for Matematiklærerforeningen Ulla Kürstein Jensen.

Beskrivelser og portrætter af Marie Lønggaard

  • Tage Kampmann: Skolegang i Hellerup, 1992. Politiken 25. september 1981.

Tilknytning til organisationer

  • Femmers Kvindeseminarium (se Beyers Bohrs og Femmers eksamensforberedende kursus)
  • Beyers Bohrs og Femmers eksamensforberedende kursus (se Femmers Kvindeseminarium)
  • Øregaard Gymnasium
  • Marie Lønggaards Rejselegat

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig