Faktaboks

Malvina Mehrn
Født
22. marts 1862, Foulum, Tjele sogn
Død
13. december 1960, København
Familie

Forældre: sognepræst Jens Bøgild Brix (1815-77) og Anne Marie Nørschau (1821-1904).

Gift 16. november 1886 med kunstmaler, kaptajn Lauritz Johan Thorvald Sørensen M., født 14. september 1846 i København, død 12. april 1923 samme sted, s. af landmand, vognfabrikant Rasmus Sørensen M. og Karen Jensen.

Børn: Laura (1888), Anna Marie (1889).

Fugleværnsforeningen Svalens stifter Camilla Eegholm “kronede” før sin død i 1905 Malvina Mehrn til sin efterfølger på formandsposten. Hun var overbevist om, at Malvina Mehrn havde netop de egenskaber, en offensiv fugleværnsforening havde brug for: mildhed, mandsmod, handlekraft og pligtfølelse. Malvina Mehrn, der tidligt blev medlem efter Svalens stiftelse 1897, ledede 1906-20 foreningen.

Malvina Mehrn var præstegårdsbarn, opvokset under tyngende økonomiske forhold, som en tid bragte familien med dens 14 børn på ruinens rand. Hendes eget voksenliv som moder til to døtre markerede et afgørende kvindeligt generationsbrud. I 1886 ægtede hun Lauritz M, som havde ønsket at blive billedkunster, men som efter pres fra sin fader valgte en officerskarriere. Den ene af deres to døtre, Anna Marie M., blev familiens professionelle udøver af den billedkunst, deres fader kun kunne dyrke som amatør. Familien forlod Viborg i 1906, og Malvina Mehrn gjorde derefter København til sin base. Ægtefællen blev en stabil støtte for sin kone som Svalens sekretær og kasserer. Også døtrene var med i forreste linie, idet de ledsagede moderens foredragsvirksomhed med lysbilleder, sang og lutspil. Efter Lauritz M.s død i 1923 boede de sammen med moderen, der først døde 98 år gammel.

Malvina Mehrn havde et holistisk præget syn på dyreværnssagen, og under hendes ledelse undergik Svalen efterhånden en udvikling fra fugleværnsforening til dyreværnsforening. Hun betragtede dyr som levende, stumme og følende væsener med naturgivne, men krænkede rettigheder, det gjaldt om at få fastslået. Hun sammenlignede slavefrigørelse og dyrefrigørelse og havde den grundopfattelse, at humanitært arbejde for dyr var et vigtigt civilisatorisk fremskridt, forædlende for mennesket og højnende for samfundsmoralen. Men hun nærede ikke megen tillid til, at dyrebeskyttelsesappeller til kirkens mænd, strafferetseksperter eller landbrugsorganisationer ville fremkalde mere end kølige reaktioner. At få dyr beskyttet ad lovgivningens vej og at få gennemført en ensartet international dyrebeskyttelsespolitik blev derfor centralt i agitations- og pressionsarbejdet. Malvina Mehrn så en pointe i at få kvindesagen til at støtte dyreværnssagen. Svalen blev optaget i Danske Kvinders Nationalråd, hvis medlemmer hun 1915 opfordrede til at stå bag dyreværnssagen ved at bruge den nyvundne valgret i denne sags favør.

Ægteparret Mehrn var de drivende kræfter bag den internationale dyrebeskyttelseskongres i København 1911. Et hovedtema var modarbejdelse af vivisektion. Svalens pressionsvirksomhed medvirkede i 1916 til vedtagelse af Lov om Værn for Dyr, der bl.a. skærpede reglerne for kupering af heste. Loven var en sejr for foreningen og et af de mest mærkbare resultater af Malvina Mehrns intensive arbejde. Hun forlod ledelsen 1920 efter at have ført Svalen fra fugleværn til det bredere dyreværn.

Beskrivelser og portrætter af Malvina Mehrn

  • Mal. fra 1888 af Lauritz Mehrn. Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Årsberetninger for Dyreværnsforeningen Svalen 1907-1920. Laura Mehrn: 16. internationale Dyrebeskyttelses Kongres, 1912. Husmoderens Blad 26/1910, 27/1910.

Tilknytning til organisationer

  • Fugleværnsforeningen Svalen

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig