Faktaboks

Lotte Valbjørn
Født
18. august 1936, Fåborg
Arbejdsliv
Direktør, akademiker, psykolog, konsulent og virksomhedsejer
Familie

Forældre: boghandler Ole Jepsen Bager (1904-72) og Ingeborg Petrea Nielsen (1901-73).

Gift 12. januar 1963 (b.v.) med seniorforsker Ole Lippert V., født 2. december 1936 i Odense, s. af ingeniør Axel Lippert V. og arkivleder Friederike Cathrine Hansen.

Børn: Mette (1968).

Lotte Valbjørn kommer fra et gedigent borgerhjem i Fåborg, hvor faderens slægt gennem generationer har drevet en stor boghandel. Moderen, en lollandsk mejeriejerdatter, engagerede sig bl.a. i Folkevirke og udviklede en lille forretning med kunsthåndværk inde i boghandlen. Lotte Valbjørns tidlige barndom prægedes af et muntert og livligt familieliv, hvor børn og voksne legede sammen med dukketeater, sang og dans. Ved middagsbordet sad ofte skuespillere, forfattere, sangere og oplæsere, som var inviteret til kulturelle arrangementer i byen. Denne livsform har Lotte Valbjørn ført med ind i sit voksenliv med mand, barn og mange venner. Anden Verdenskrig blev imidlertid en periode med angst og usikkerhed, da forældrene var involveret i modstandsbevægelsen og ofte måtte gå under jorden, og nogle år efter krigen gik boghandlen fallit. Lotte Valbjørn, der kom på gymnasiet i Svendborg, fik i 1952 polio og lå lam i flere måneder. Da hun kom hjem fra hospitalet med stokke, krykker og korsetter helt op under hagen, trænede og opmuntrede forældrene hende utrætteligt, og i denne proces startede hendes livslange kamp for at få fysikken og psyken til at hænge sammen. Hun udviklede en sjælelig råstyrke, som indimellem har været en svaghed, fordi hun aldrig har lært at holde op, før kroppen har sagt helt nej.

Det lykkedes Lotte Valbjørn både at komme af med stokkene og at gennemføre studentereksamen 1955 og et psykologistudium, som hun færdiggjorde på Københavns Universitet 1964, og som førte til en karriere i arbejdspsykologi og en pionerindsats for kvinders lige muligheder på arbejdsmarkedet. 1965-78 var hun ansat i Arbejdsdirektoratets arbejdspsykologiske rådgivning og bl.a. beskæftiget med uddannelse af Arbejdsformidlingens (AF) personale. Direktoratets kvindekonsulent Karen Dahlerup, som blev Ligestillingsrådets første formand, fik gennemført, at der gennem arbejdsmarkedsuddannelserne skulle gøres en indsats for voksne arbejdsløse kvinder for at ændre deres beskæftigelsesområder. Lotte Valbjørn var med til at udvikle de første prøvekurser i 1977-78. I 1979 fik Ligestillingsrådet sit eget sekretariat, og hun blev ansat her med ansvar for rådets uddannelses- og arbejdsmarkedsinitiativer. 1970’ernes arbejdsløshed skabte opmærksomhed om kønsskævheden, og på Ligestillingsrådets forslag besluttede Folketinget at oprette 14 stillinger som ligestillingskonsulenter ved AF fra 1981. Lotte Valbjørn kom tilbage til Arbejdsdirektoratet som koordinator for ligestillingskonsulenterne og var i de følgende år en utrættelig igangsætter og inspirator for dem. Imidlertid var der ikke kun tale om udvikling af metoder, det var samtidig en stadig politisk og faglig kamp, både mod AF-systemets modvilje og kvindeforskernes kritik af “statsfeminismen”. Det lykkedes hende at få antallet af ligestillingskonsulenter forøget til 29 i 1985.

I 1980’erne var ligestillingsdebatten fokuseret på manglen på kvindelige ledere, og Lotte Valbjørn ønskede selv at prøve kræfter med en egentlig lederstilling. 1985-90 var hun chef for Afdelingen for Arbejdspsykologi på Dansk Teknologisk Institut, hvor teknologi med et menneskeligt ansigt var i fokus. Hun var stadigvæk engageret i køn, og afdelingen gennemførte en række projekter for kvinder, der blev uddannet til industrien, således at de var i stand til at varetage flere funktioner. Samtidig deltog hun i debatten om rekrutteringen af kvindelige ledere, bl.a. som medforfatter af bogen Kvinde, vælg din vej, 1987. I 1990 startede hun konsulentfirmaet athene, som hun ejer og er direktør for, fra 1997 sammen med en af de tidlige ligestillingskonsulenter Anette Wolthers. athene har specialiseret sig i udvikling af medarbejderes menneskelige ressourcer, nye samarbejdsrelationer i virksomheder og organisatoriske ændringer og opererer såvel i Danmark som i udlandet. Fra 1970’erne har Lotte Valbjørn beskæftiget sig med arbejdsmarkeds- og ligestillingsspørgsmål på internationalt niveau, primært som ekspert i forskellige EU-institutioner. I perioden 1995-2000 har hun således koordineret et transnationalt samarbejde mellem danske og andre europæiske virksomheder, hvis formål har været at gøre ligestilling til en forretningsstrategi. Hun er blevet betegnet som en nøgleperson i den praktiske udførelse af EUs ligestillingsprogrammer.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig