Faktaboks

Lone Maslocha
Anna Louise (Lone) Christine Maslocha
Født
26. oktober 1921, Klucze, Polen
Død
3. januar 1945, Gentofte sogn
Arbejdsliv
Modstandskvinde og fotograf
Familie

Forældre: ingeniør Knud Mogensen (1881-43) og Louise (1884-1947).

Gift 31. december 1944 med førstestyrmand, løjtnant Lucjan M., født 15. juni 1913 i Lowicz, Polen, død 11. januar 1945 på Frbg., s. af Stanislaw M. og Marja Wozniak.

Lone Maslocha voksede op i Klucze i Polen, hvor hendes fader, der var ingeniør, deltog i opførelsen af cementfabrikker for F.L. Smidth. Under indtryk af den voksende politiske spænding i 1930’erne rejste de hjem til Danmark, hvor hun gik på efterskole og var på Snoghøj Gymnastikhøjskole, før hun blev uddannet som fotograf hos Rigmor Mydtskov. Fra efteråret 1939 deltog hele familien sammen med andre danske med relation til Polen og de polske indvandrerforeninger i arbejdet med at hjælpe de flygtninge, som kom til Danmark efter det tyske angreb på Polen, der startede Anden Verdenskrig. Lone Maslocha var stærkt politisk engageret, medlem af Konservativ Ungdom og tilsluttede sig sammen med sine to brødre modstandsarbejdet, bl.a. ved de illegale blade Studenternes Efterretningstjeneste, der udkom fra august 1942, og Hjemmefronten, startet 1943. Hun kom desuden i kontakt med sabotageorganisationen Holger Danske og fotograferede for storsabotører som Jørgen Haagen Schmidt.

I 1942 blev der organiseret en polsk efterretningstjeneste i Danmark. Den blev oprettet på foranledning af den polske eksilregering i London, som også finansierede organisationen. Kontakten fra Danmark gik via det polske konsulat i Malmø og gesandtskabet i Stockholm til det engelske Secret Intelligence Service, også kendt som MI 6. Medarbejderne var i begyndelsen andengenerations polske indvandrere og danske familier med kontakt til Polen. Lone Maslocha deltog som fotograf og kurer mellem København og Stockholm. I den forbindelse mødte hun sin tilkommende mand løjtnant Lucjan M., der i efteråret 1943 overtog ledelsen af den polske modstandsbevægelse i Danmark. De flyttede sammen på førstesalen i en villa på Hans Jensensvej i Gentofte, undgik at blive arresteret under oprulningen af det polske netværk i foråret 1944 og fortsatte, skønt stærkt eftersøgte, arbejdet sammen med danske underofficerer og marinetelegrafister i Studenternes Efterretningstjeneste. Nytårsaften 1944 blev de i hemmelighed viet i Skt. Ansgars Kirke, den romersk-katolske hovedkirke i København Ægteskabet varede kun godt to døgn, for natten mellem 2. og 3. januar 1945 fandt en Gestapopatrulje, som kom for at anholde deres husvært, dem i et aflåst værelse. De åbnede ikke, og da Lucjan M. skød ud gennem døren, tømte den tyske aktionsleder sin maskinpistol ind i rummet. Lone Maslocha blev dræbt på stedet, mens ægtefællen hårdt såret blev bragt til det tyske lazaret på Nyelandsvej, hvor han døde otte dage senere. De blev begge begravet i Mindelunden i Ryvangen i august 1945, hun som den eneste kvinde blandt 106 frihedskæmpere.

Beskrivelser og portrætter af Lone Maslocha

  • George Nellemann: For Danmarks frihed og Polens ære, 1989.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig