Faktaboks

Lily Gad
Lily Ågot Gad
Født
22. august 1890, København
Død
17. april 1942, Ordrup sogn
Arbejdsliv
Rektor, skoleleder, akademiker, lærer, anmelder og oversætter
Familie

Forældre: fotograf, generalkommissær Frederik Riise (1863-1933) og Anna Dorothea Christine Westergaard (1863-1939).

Gift 17. april 1916 med rektor Carl G., født 20. marts 1890 i Øster Nykirke sogn, død 21. november 1962 i København, s. af sognepræst Aage G. og Anna Gad.

Børn: Tue (1918), Birte Merete (1921).

Lily Gad blev student i 1910 fra Ingrid Jespersens Skole. Hun fortsatte studierne på Københavns Universitet, hvorfra hun blev mag.art. i almindelig og sammenlignende litteraturhistorie i 1916. Samme år giftede hun sig med Carl G., som hun havde mødt under sine studier. 1916-17 fungerede hun som litteraturanmelder ved Gads danske Magasin og 1918-21 ved tidsskriftet Litteraturen, som hendes mand redigerede i denne periode. I 1923 blev hun lærer ved Ingrid Jespersens Skole og 1930 lektor samme sted. Allerede i hendes studietid havde skolens stifter Ingrid Jespersen sagt, at hun håbede engang at kunne overlade netop Lily Gad sin skole. Dette ønske gik i opfyldelse, da Ingrid Jespersen i 1930 trak sig tilbage og selv udpegede Carl og Lily G. som sine efterfølgere. Det var første gang i dansk skolehistorie, at et ægtepar sammen overtog rektoratet. Efter Lily Gads død som 51-årig i 1942 fortsatte Carl G. som rektor indtil 1956.

Lily Gad var formand for Ingrid Jespersens Legat fra 1939. Hun underviste selv i dansk og særlig de små klasser havde hendes levende interesse, idet hun anså undervisningen i de første år som grundlæggende for al senere indlæring. I bogen Børn paa Opdagelse i Sprogets Verden, 1932, gav hun et originalt bidrag til den sproglære, som H.G. Wiwel havde introduceret 30 år tidligere. I sin metode betonede hun vigtigheden af, at det lille barn gennem egne iagttagelser stimuleredes til at opdage sprogets ejendommeligheder. I det hele taget var Lily Gad en flittig skribent, der skrev en række tidsskriftsartikler og bl.a. udgav Moderne engelsk Teater, 1918, Bernard Shaw, 1920, Der er et yndigt Land, 1942, og flere skolebøger som Dansk Grammatik, 1936, og De smaa Bøger, 1940, der begge kom i adskillige udgaver. Endelig oversatte hun flere af den engelske kunst- og kulturkritiker J. Ruskins værker til dansk.

Lily Gads ledelsesevner er blevet karakteriseret ved, at hun både var myndig og mild, at hun besad “Kvindens Tilpasnings- og Tillempelsesevne overfor mangt og meget, men naar det gjaldt det egentlige, havde hun en Mands urokkelighed.” Hun var “som en Fjeder, spændstig og bøjelig, men af en sjælden Spændkraft”. Selvom det især var de yngste klasser Lily Gad tog sig af, siges hun at have kendt hver enkelt af skolens 600 elever, og mange af dem havde hun stadig kontakt med efter afslutningen af deres skolegang.

Beskrivelser og portrætter af Lily Gad

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

  • Ingrid Jespersens Skole
  • Ingrid Jespersens Legat

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig