Faktaboks

Karen Inge Halkier
Født
30. maj 1937, Århus
Død
2005
Arbejdsliv
Diskoskaster, akademiker og forsker
Familie

Forældre: viceskoleinspektør Otto H. (1892-1973) og telegrafist Antonie Christiane Elisabeth Basse (født 1903).

Karen Inge Halkier
Karen Inge Halkier
Af /Ritzau Scanpix.

Kuglestødskaster og diskoskaster Karen Inge Halkier.

/Ritzau Scanpix.

Karen Inge Halkier begyndte at dyrke atletik som 16-årig i idrætsforeningen Skovbakken i Århus. Her viste hun hurtigt store evner ikke mindst inden for atletikkens styrkekrævende discipliner, og på baggrund af en efter tidens forhold meget stor og målrettet træningsindsats udviklede hun sig i løbet af nogle få år til at blive enerådende i kuglestød og diskoskast i Danmark. De næste henved 20 år var hun i en klasse for sig, og med sine 15 danske mesterskaber i diskos 1957-73 og 17 i kuglestød i perioden 1956-72 er hun den danske idrætsudøver, der har vundet flest mesterskaber i træk i en enkelt disciplin. Hun deltog i diskoskast ved De Olympiske Lege (OL) i 1960. Ud over at vinde det nordiske mesterskab i kuglestød i 1961 og 1963 har hun sat fem danske rekorder i kuglestød og syv i diskoskast. Karen Inge Halkiers vedholdenhed i idrætskarrieren kan genfindes i hendes arbejdsliv og i leder- og instruktørgerningen, og hendes konsekvente kobling af fritid og arbejde i idrættens tjeneste giver mindelser om det liv, som pionererne blandt de danske gymnastiklærerinder levede i perioden indtil Anden Verdenskrig. Som dem har hun på flere områder taget skridt til fornyelse af idrætslivet.

Karen Inge Halkier tog studentereksamen på Marselisborg Gymnasium 1956, blev uddannet som lærer på Århus Seminarium 1960 og underviste derefter to år på en skole i Viborg. 1962-63 gennemførte hun idrætsuddannelsen på Danmarks Højskole for Legemsøvelser, det nuværende Institut for Idræt ved Københavns Universitet, hvor hun har været ansat siden. I 1969 afsluttede hun sit hovedfag i idræt med specialet Idrætskvinders fysiske ydeevne før og under svangerskab. Denne afhandling markerede en gryende interesse for at undersøge kvindespecifikke forhold i forbindelse med hård fysisk træning. 1964-74 var hun med i ledelsen af Dansk Atletik Forbund som formand for kvindeatletikudvalget og senere som formand for instruktionsudvalget; men ellers har hendes indsats væsentligst rettet sig mod motionsidrætten og idræt for børn, ældre og handicappede. Hun var en af foregangskvinderne for motionsbevægelsen i Danmark, da hun i 1971 blev ansvarlig for uddannelsen af de første TRIM-ledere, og hun virkede som lederinstruktør i TRIM frem til begyndelsen af 1980’erne. På dette tidspunkt havde hun tillige på opfordring af formanden Bodil Eskesen udviklet uddannelsen af instruktører i Dansk Handicap Idræts-Forbund, og fra 1983 har Karen Inge Halkier været initiativtager til adskillige udviklings- og forskningsprojekter, hvor idræt er brugt som led i arbejdet med autistiske børn og unge. Erfaringerne herfra har dannet grundlaget for en pædagogisk udviklingsmodel og en formaliseret uddannelse for personale, der arbejder med autister. I 1987 blev hun lic.pæd. på en afhandling om autistiske børns udvikling gennem idræt, og hun har i forbindelse med disse projekter produceret 12 videofilm. Karen Inge Halkier har desuden udgivet en lang række bøger, bl.a. Skoleatletik og idrætsskader fra 1973 og Handicappede i skole og idræt, 1975.

Beskrivelser og portrætter af Karen Inge Halkier

  • Anne Lykke Poulsen (red): Kvindeliv – idrætsliv, 1998.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig