Faktaboks

Justine Saugman
Justine Jensine Petrine Saugman
Født
29. oktober 1833, Mammen sogn
Død
5. juli 1920, Nykøbing F
Arbejdsliv
Forstander og skoleleder
Familie

Forældre: lærer Christen Jensen S. (1773-1840) og Johanne Christine Steenberg (1791-1850).

Justine Saugmans fader var en begavet, men særpræget mand. De otte fattige lærerbørn måtte alle tidligt tjene deres eget brød, men flere af dem fik uddannelser. Justine Saugman, der var den yngste, blev uddannet i landhusholdning og virkede i mange år som husjomfru på store landejendomme. Herigennem fik hun idéen om at oprette en skole for unge piger af bondestanden, og i 1877 så den første husholdningsskole i Danmark dagens lys i Toreby på Lolland. Justine Saugman blev støttet af indflydelsesrige godsejere, der i denne periode, hvor landbruget blev omlagt, var optaget af at oplyse landbokvinderne om deres nye opgaver, men hun ofrede også sin egen lille kapital og viede hele sit liv til opgaven.

Thoreby Husholdningsskole havde til huse i en fæstegård under Fuglsang Gods og forpagtede 40 tdr. land til avling. Formålet var “at uddanne unge Piger i sparsommelig og ordentlig Husholdning, særligt passende for det mindre Landbrug eller en mindre Husstand”. 12 elever, helst over 18 år, blev optaget på etårige kurser, hvor der foruden husførelse og håndarbejde undervistes i mejeri, havedyrkning og regnskabsføring. Justine Saugman bestræbte sig på at skabe en mønstergård. Hun oprettede et udsalg i det nærliggende Nykøbing F. til afsætning af skolens overskudsproduktion, især slagtevarer og syltede produkter. Varerne blev på grund af deres høje kvalitet hurtigt omsat til højeste pris. Skolen blev anbefalet af Indre Mission, der i 1885 beskrev den som ledet i kristelig ånd. Der var husandagt morgen og aften. Også Højskolebladet var rosende og så skolen som en del af folkehøjskolebevægelsen. I lighed med højskoler kunne der søges tilskud til ophold for mindrebemidlede elever hos amtet. Denne anerkendelse blev senere brugt som argument for statstilskud til de mange husholdningsskoler, som fra 1895 skød frem på initiativ af bl.a. Magdalene Lauridsen. Sammenlignet med dem var Thoreby Husholdningsskole snarere en kvindelig landbrugsskole med et praktisk og kristeligt almendannende sigte. Mens de senere husholdningsskoler kunne nyde godt af samarbejde med husholdnings- og husmoderforeninger, stod Justine Saugmans skole endnu isoleret. Det var lokale godsejeres oplysningsbestræbelser i konservativ og kristelig ånd, der bar den igennem. Justine Saugmans fromme sind og praktiske dygtighed var således hendes bedste kort som skoleleder. Hun drev skolen med omhu og orden, og der var et kærligt og hjerteligt samliv mellem eleverne. I 1897 udgav hun Elevernes Optegnelser fra Thoreby Husholdningsskole, en håndbog i husholdning tilegnet kommende husmødre, som i forordet opfordredes til at kende deres plads som mandens medhjælper.

Da Justine Saugman blev ældre, faldt det hende besværligt at drive landbrug, og hun flyttede i 1897 til Guldborg, hvor hun videreførte undervisningen indtil 1902. Sine sidste år tilbragte hun i Nykøbing F. Kloster sammen med sin trofaste medarbejder Elisabeth Nielsen, en tidligere diakonisse, som engang havde plejet hende under en langvarig sygdom. Skolen fortsatte som husholdningsskole til 1904, hvorefter den blev drevet som indremissionsk højskole under navnet Guldborgland Kvindehøjskole til 1918.

Beskrivelser og portrætter af Justine Saugman

  • Navnet og Slægten Saugman, 1944. Højskolebladet 21/1878.

Tilknytning til organisationer

  • Thoreby Husholdningsskole

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig