Faktaboks

Jonna Neiiendam
Ebba Kaja Jonna Neiiendam
Født
6. juni 1872, København
Død
7. december 1938, Frederiksberg
Arbejdsliv
Skuespiller og sanger
Familie

Forældre: teaterhistoriker Edgar Collin (1836-1906) og Augusta Magdalene Hansen (1841-94).

Gift 17. april 1897 med skuespiller, teaterinstruktør Nicolai Anders N., født 21. marts 1865 i København, død 15. marts 1945 samme sted, s. af slagtermester Nicolaj Anton Adolph N. og Dorthea Marie Andersen.

Børn: Tavs (1898).

Som datter af teaterhistorikeren Edgar Collin og barnebarn af operasanger Christian Hansen var det næsten uundgåeligt, at Jonna Neiiendam selv fik en scenekarriere. Denne indledtes på Det Kgl. Teaters elevskole, i øvrigt sammen med hendes senere svigerinde Sigrid N. Ligesom det var tilfældet med Sigrid N., blev Jonna Neiiendams rolleudformning præget af teaterinstruktør William Blochs naturalisme, der manifesterede sig, endnu før A. Antoine i 1887 introducerede den i Paris. Men det tidlige tidspunkt indebar også, at spillet modtog en lige så stærk påvirkning fra den velmotiverede, komiske og alvorlige karikering, som både Ludvig Holberg og romantikkens tragediedigtere og vaudevilleforfattere havde givet deres personer. Denne karikering blev vægtigt vedligeholdt af skuespillere som Emil og Olaf Poulsen, Karl Mantzius, Betty Hennings og Anna Bloch, og den var, om end svækket, ligeledes til stede i Jonna Neiiendams spil.

De roller, der især lå for Jonna Neiiendam, var Holbergs Perniller og Magdeloner, men hun spillede også med gennemslagskraft den onde fru Guldborg i Henrik Hertz’ Svend Dyrings Hus. En komisk pragtpræstation blev hendes Gedske i Holbergs Den politiske Kandestøber, med hvid kongepuddel på skødet. Hun var Jomfru Æbeltoft i Christian Olufsens Gulddaasen, Madam Rust i Hertz’ Sparekassen og Gina i Henrik Ibsens Vildanden. Men hun skabte også nyere roller som tante Anna i Kjeld Abells Eva aftjener sin barnepligt og fru Miller i Eugene O’Neills Du skønne ungdom. Samtidig udgjorde hun et af de sjældne tilfælde, hvor sammenslutningen af de tre kunstarter på nationalscenen virkelig fungerede, idet hun optrådte i operaen som både alt og mezzosopran, således som Marthe i Gounods Faust og Waltraute i Wagners Valkyrien og Ragnarok. I Carl Nielsens Maskarade var hun den danseglade Magdelone.

Jonna Neiiendam fik sin debut på Dagmarteatret 1892 i Amalie og Erik Skrams Fjeldmennesker. Efter et par afstikkere til Folketeatret i 1899 og Casino 1900-02 vendte hun i 1902 tilbage til Det Kgl. Teater, hvor hun forblev til afskeden 36 år efter. Dog havde hun i 1922 sammen med sin ægtefælle Nicolai N. et engagement ved Dagmarteatret. Samme år tildeltes hun Ingenio et arti. I forbindelse med et gæstespil i Stockholm modtog hun hædersbevisningen Litteris et artibus, og i anledning af sin medvirken ved Holbergforestillingerne på Champs Elysées-teatret i Paris modtog hun de franske guldpalmer. I 1935 blev hun tildelt Tagea Brandts Rejselegat og samme år anmeldernes teaterpokal.

Beskrivelser og portrætter af Jonna Neiiendam

  • Mal. fra ca. 1888 af Will. Steglich. Mal. fra 1929 af Harald Hansen. Statuette af Axel Locher på Teatermus. Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Gunnar Sandfeld: Teaterkunst på små scener, 1969. Frederik Schyberg: Danske skuespillerportrætter, 1959.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig