Faktaboks

Johanne Fenger
Johanne Marie Christine Hauch Fenger
Født
23. april 1880, Bilring, Brejning sogn
Død
26. december 1943, Nykøbing S
Arbejdsliv
Sygeplejerske og fagforeningsformand
Familie

Forældre: proprietær Johan August F. (1847-1907) og Marie Elisabeth Hauch (1853-97).

Som mange proprietærdøtre blev Johanne Fenger uddannet inden for husvæsen, og 1900-08 var hun husbestyrerinde for kammerherre Adam Estrup på Djursland og for forpagteren på Hollufgård ved Odense. Flere af familien Fengers 15 børn og deres ægtefæller engagerede sig i en frivillig eller professionel indsats for samfundets svage, og i 1908 slog Johanne Fenger ind på samme bane. Hun tog sygeplejerskeuddannelse på Odense Sygehus og på en klinik i København, hvorefter hun i 1911 blev ansat på sindssygehospitalet ved Middelfart. Samme år ændredes loven efter flere skandaler på anstalterne, så plejen fremover primært skulle varetages af uddannede sygeplejersker. Johanne Fenger blev kastet ud i det som leder af en mandsafdeling, i dobbeltild mellem plejere og patienter, men var opgaven voksen. Med en frodig, munter personlighed forstod hun at sætte sig i respekt, og patienterne, hvoraf mange i årevis ikke havde set en kvinde, kom til at elske hende.

Da Amtshospitalet, senere Statshospitalet i Nykøbing S. (SNS) åbnede i 1915, blev Johanne Fenger afdelingssygeplejerske her. Hun virkede på en kvindeafdeling og underviste i den helt specielle gren af faget, som sindssygeplejen er. Hendes instruktion var inciterende, men med årene kunne hendes myndige væsen sommetider virke stødende. Over for patienterne derimod var hun altid meget forstående, og hun fulgte dem, når de var udskrevet. Johanne Fenger var begejstret for hospitalets nye, avancerede koncept med arbejdsterapi i gartneri og værksteder og besøgte en anstalt i Westphalen, Tyskland, for at studere resultaterne. Hun betragtede sindssygeplejen som et kald og krævede det samme af sine kolleger, men det forhindrede hende ikke i at forlange rimelige arbejdsvilkår for dem. 1930-35 var hun formand for Foreningen af Sygeplejersker paa Statens Sindssygehospitaler, stiftet i 1917 af oversygeplejerske på SNS Agnes Bugge. Med stor energi lykkedes det Johanne Fenger gennem foreningen at gøre myndighederne opmærksom på områdets særlige forhold og opnå mange forbedringer. Hun var i det hele taget organisatorisk engageret i disse år. 1928-36 var hun medlem af repræsentantskabet for Dansk Sygeplejeråd (DSR), 1930-34 sad hun i DRSs bestyrelse, og hun var suppleant i arbejdskomitéen for Sygeplejerskers Samarbejde i Norden 1931-35.

I 1935 tog Johanne Fenger sin afsked på grund af vaklende helbred, men med sin sociale indstilling engagerede hun sig nu i lokalsamfundet. Hun var allerede i 1916 valgt til menighedsrådet, i 1936 blev hun medlem af børneværnet, i 1937 formand for den nystiftede Nykøbing S. Husholdningsforening, poster, hun beholdt indtil sin pludselige død i 1943.

Beskrivelser og portrætter af Johanne Fenger

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • S.N.S. gennem 50 år, 1965.

Tilknytning til organisationer

  • Middelfart Sindssygehospital
  • Amtshospitalet
  • Foreningen af Sygeplejersker paa Statens Sindssygehospitaler
  • Dansk Sygeplejeråd
  • Nykøbing S. Husholdningsforening

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig