Faktaboks

Inger Henningsen
Født
24. juni 1904, Odense
Død
12. juni 1996, Hørsholm Sogn
Arbejdsliv
Sekretær
Familie

Forældre: overlæge Hans Carl Nielsen Andersen (1874-1959) og Flora Marie Hansted (1879-1953).

Gift 2. juli 1927 med tandlæge Otto Viktor Kemp, født 28. oktober 1887 i Esbjerg, død 2. juni 1959 i København, s. af stiftsprovst Axel Gudmund K. og Johanne Nikoline Knap. Ægteskabet opløst 1943.

Gift 31. marts 1943 (b.v.) med arkitekt, forfatter Poul H., født 9. september 1894 i Ordrup sogn, død 31. januar 1967 i Hillerød, s. af forfatter Carl Ewald og Agnes Kathinka Malling Andersen (forfatter Agnes Henningsen).

Børn: Tove (1928), Grethe (1931).

Inger Henningsen stammede fra et musisk lægehjem i Odense, kom på kostskole i Schweiz, hvor hun lærte fransk og engelsk, blev uddannet som fysioterapeut på Københavns Kommunehospital, giftede sig med sin mosters fraskilte mand, tandlæge Otto Kemp og blev moder til to piger. Men midt i tandlægefruens borgerlige liv kom der i 1936 en uborgerlig mand med en slæde: arkitekten og forfatteren Poul H. Inger Henningsen blev sekretær for den travle skribent, der fik kontor i familien Kemps villa, og hans uofficielle elskerinde og ledsager på foredragsturnéer og efter syv års dobbeltliv af hensyn til familierne på begge sider blev de gift i 1943. Samme efterår, da Poul H. modtog nazistiske dødstrusler, måtte de flygte til Sverige i åben robåd, og i Stockholm hjalp Inger Henningsen sin mand i hans skribent- og foredragsvirksomhed og bidrog til parrets underhold ved at plissere lampeskærme. I 1945 deltog hun i humanitært arbejde for de danske koncentrationslejrfanger, som den svenske greve F. Bernadottes hvide busser bragte hjem.

Inger Henningsen fortsatte som sekretær for Poul H. i de hårde år i 1940’erne og 1950’erne, da han angreb retsopgøret, behandlingen af tyske flygtninge og meget andet fra seksualmoral til pop og blev den mest udskældte mand i dansk kulturliv. Med sin evne til at trylle blev hun centrum i det kreative miljø, de fra 1948 skabte omkring sig i Usserød, og “Valdemar”, som hendes mand kaldte hende, blev en uundværlig meddebattør og modsiger, sikrede ham arbejdsro for plagsomme folk og anonyme opringninger og plejede ham de sidste år til hans død i 1967, da Parkinsons syge lammede ham. I deres 30-årige parløb blev hun en forudsætning for, at han udfoldede sig helt som kunstner, kulturkritiker, folkeopdrager og livskunstner. Ligesom Inger Henningsen blev “det lyse mirakel” i Poul H.s liv, og vice versa, varetog hun hans eftermæle ved at ordne hans arkiv og sikrede det for forskningen via Det Kgl. Bibliotek. Da lysfirmaet Louis Poulsen & Co., som producerede PH-lampen, i 1967 stiftede PH-fonden til fremme af “de almennyttige idéer, Poul Henningsen har kæmpet for”, blev hun et meget aktivt bestyrelsesmedlem og senere formand indtil 1987. I de sidste år, da firmaet af politiske grunde havde standset støtten til fonden, finansierede Inger Henningsen den af sine royaltyindtægter, uforfærdet og underfundig i valget af de skæve oprørere og kontroversielle initiativer, der fik støtte og priser. Når folk ville diskutere kulturradikalisme og andre -ismer med Inger Henningsen, sagde det hende ikke noget. Frisind var for hende praktisk hjertelag og sund fornuft, og til sin død som 91-årig udstrålede hun engagement, nysgerrighed og værdighed fra et dramatisk, men muntert liv.

Beskrivelser og portrætter af Inger Henningsen

  • Mal. fra 1910 af Oluf Høst i privateje. Mal. fra ca. 1925 af Rasmus Christiansen i privateje. Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Bent Friis Alsinger (red.): Inger Henningsen, 1997. Poul Henningsen: Mit livs eventyr, udg. af Hans Hertel, 1995. Paul Hammerich: Lysmageren, 1986.
  • Barneportrættet af Inger (Poul) Henningsen, malet i 1910 af Herman Vedel (1875-1948) og det måler : 41 x 28 cm kan ses her.

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig